A Brexitről szóló népszavazásra vár a piac az MTI-nek kedden nyilatkozó elemzők szerint.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank üzletkötője az MTI-nek elmondta, továbbra is mindenki a csütörtöki Brexit-szavazást várja. Úgy vélte, a népszavazásról szóló közvélemény-kutatások nagymértékben befolyásolják a piaci hangulatot, „megnyugodni látszanak a kedélyek”, de nagyon könnyen elromolhat a hangulat, egyelőre mindenki kivár.
    
Kedden egyedül a 11 órakor nyilvánosságra kerülő német gazdasági hangulatindex fontos makroadat, amelynek lehet piacbefolyásoló hatása – mondta. Hozzátette: mindent felülír a csütörtöki népszavazással kapcsolatos bármilyen információ.
    
Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárja szerint alapvetően ma reggel is kedvező a nemzetközi befektetői hangulat, azonban a hétfői emelkedés után már lehet számítani némi korrekcióra is a budapesti részvénypiacon. Mivel csütörtökön lesz a Brexit-szavazás, a következő napokban pozíciózárások jöhetnek, amely könnyen lefelé húzhatja az árfolyamokat – vélte az elemző.
    
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 321,09 pontos, 1,22 százalékos emelkedéssel, 26 563,59 ponton zárt hétfőn. A Mol 170 forinttal, 1,05 százalékkal, 16 370 forintra erősödött, 1,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 83 forinttal, 1,24 százalékkal, 6761 forintra nőtt, forgalmuk 3,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 10 forinttal, 2,30 százalékkal, 445 forintra emelkedett, forgalma 225,8 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 68 forinttal, 1,27 százalékkal, 5429 forintra nőtt, forgalmuk 1,3 milliárd forintot ért el.

(MTI)