Töretlen az éneklés iránti szeretete Berkes János operaénekesnek, aki ma tölti be 70. életévét.

„Az éneklés szeretete töretlen bennem, mindig is az volt, ez van számomra megírva” – mondta az MTI-nek a Magyar Állami Operaház örökös tagja. Berkes János felidézte, hogy gyerekkorától kezdve operaénekes akart lenni, muzsikus családban született, édesapja is énekes volt. Mint mondta, abban a tudatban nőtt fel, hogy operaénekes lesz, és ez olyan biztos érzetet adott neki, hogy emellett nyugodtan élte mindennapjait, tanult, sportolt. A Zeneakadémiára elsőre felvették.
    
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát 1971-ben végezte Réti József és Révhegyi Ferencné tanítványaként, majd a Magyar Állami Operaház szerződtette énekesként, Lenszkij szerepében debütált Csajkovszkij Anyegin című operájában. Előtte nyáron Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékában játszotta a főszerepet a Margitszigeten, a szerepet négy nap alatt kellett megtanulnia. Berkes János elmondta: a darabot nagyszerű szereposztásban játszották, a mostoha például Gobbi Hilda volt.
    
Szereti az operetteket is, a Gül Baba című darabban például Gábor diákként láthatta a közönség, a címszerepet Bessenyei Ferenc, Gül Baba lányát Lehoczky Zsuzsa alakította. Kálmán Imre Montmartre-i ibolya című operettjében mások mellett Oszvald Marika mellett lépett színpadra.
    
A Nemzetközi Toti dal Monte Énekversenyen 1976-ban első díjat kapott, a Belga Televízió Opera és Énekversenyén pedig a nemzetközi zsűri különdíját nyerte el 1979-ben. 
    
A művész 1981 és 1984 között a bécsi Raimund Theater magánénekese volt, de rendszeresen hazajárt Magyarországra az Erkel Színházba fellépésekre, és a továbbiakban itthon akart énekelni. Kedves szerepei között említette Lenszkijt az Anyeginből, Cavaradossit a Toscából, Almavivát A sevillai borbélyból, Alfrédot A denevérből és Rodolfot a Bohéméletből. 
    
Kiemelte, hogy sok oratóriumot is énekelt, egyik legnagyobb élménye volt Kodály Psalmus Hungaricus című műve, amelynél csodálatosabb kevés darab van a magyar zeneirodalomban. Kiemelte: mindemellett rengeteget turnézott, többek között Japánban, Ausztráliában, Indonéziában, Dél-Amerikában. 
    
Berkes János 2007-ben érdemes művész kitüntetést kapott az operairodalom nagy tenorszerepeinek kiemelkedő művészi színvonalú, ihletett tolmácsolásáért, s abban az évben elnyerte a Melis György-díjat is. 
    
A művész megemlítette, hogy 2007-ben vehette át a magánénekesek által alapított Optimus-díjat, amelyre azért nagyon büszke, mert a kollégák titkos szavazatai alapján ítélik oda, valamint a következő évben örökös tag lett a Halhatatlanok Társulatában. 2011-ben megkapta az Állami Operaház örökös tagja címet. 
    
Emlékeztetett arra, hogy Tosca előadással ünnepelte operaházi tagságának 40. évfordulóját 2010-ben, és 70. születésnapja alkalmából is szeretné újra elénekelni Cavaradossi szerepét. Hozzátette: első szezonja, hogy nem lép színpadra anyaszínházában, az Operaházban. Szerte az országban sok fellépése van, köztük jótékonysági eseményeken, emellett magyar nótát is szívesen énekel – tette hozzá.

(MTI)