Zsúfolásig megtelt a budapesti Írók Boltjának terme Schiffer András keddi könyvbemutatóján. Az eseményen a magyar politikai élet palettájának szinte minden színfoltja képviseltette magát. Ott volt többek között Sólyom László korábbi köztársasági elnök, Morvai Krisztina független EP-képviselő, Szili Katalin, az Országgyűlés egykori elnöke, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő, Répássy Róbert korábbi fideszes államtitkár, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Novák Előd a Mi Hazánk Mozgalom részéről és Gyöngyösi Márton a Jobbik-frakció éléről. Az LMP-ből jelen volt a szerző „leghűségesebb harcostársa”, Sallai Róbert Benedek mellett a két jelenlegi társelnök, Demeter Márta és Keresztes Lóránt, továbbá Ungár Péter és számtalan olyan tag, aki egykor a párt Schiffer-féle szárnyához tartozott, valamint ott volt Kukorelly Endre író is, aki korábban szintén LMP frakciójában ült a parlamentben. De megjelentek olyan közéleti szereplők is – például Karácsony Gergely –, akik annak idején a Bajnai Gordon-féle összefogásért hagyták el a balliberális oldaltól elhatárolódó Schiffert. Sokféle embert terelt be tehát a kiadó a parányi szobába, ahol fizikai esély sem nyílt a klikkesedésre, így szorosan ültek és álltak egymás mellett a hazai jobb- és baloldal emblematikus arcai.

– Ha csak ennyit értem el, hogy Budapesten pár órára összehoztam a hazai politikai élet minden árnyalatának képviselőit, már megérte megjelennie a könyvnek – nyilatkozta a Demokratának Schiffer András, aki szerint részben annak köszönhető, hogy ilyen sokszínű társaság érkezett, hogy annak idején, frakcióvezetőként igyekezett mindenkivel korrekt emberi viszonyt ápolni, és nem az alapján ítélte meg képviselőtársait, ki melyik párthoz tartozik.

Globalizációkritikus világkép

– A kétezres évek elején, a TASZ és a Védegylet munkatársaként gyakran írtam publicisztikákat. 2007 körül már felmerült bennem, hogy csokorba kellene ezeket szedni, ám bizonytalankodtam, aztán a parlamenti lét és a kampányok idején se erőm, se időm nem volt rendezni a soraimat. Most, év elején válogattam ki a jogállamról, a demokráciáról, a világ sorsáról szóló, a globalizációkritika területére tartozó ügyeket érintő anyagok közül azokat, amelyeket jelenleg is aktuálisnak tartok – mondta portálunknak a szerző. – Szeretném bemutatni, hogy a jogállam megrendülése 2010-ben nem a semmiből következett be, ennek kőkemény előzményei voltak a kétezres évek elejétől, másrészt kísérletet teszek választ adni arra, hogyan lehetne életre hívni a globalizációkritikus politikát itt a félperiférián.

Orbán Viktor ügyvédje 

Az LMP alapítójának számtalan korábbi munkáját tartalmazó válogatásban olvasható az Orbán Viktor peréről szóló anyag is. A jelenlegi miniszterelnököt ugyanis annak idején beperelte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, mert még ellenzéki képviselőként azt mondta 2006. október 23-ával kapcsolatban, hogy úgy véli, politikai utasításra lőttek a tömegbe és rontottak rá az utcán ünneplő emberekre a rendőrök. Orbán Viktort a másodfokú eljárás során sikeresen képviselte Schiffer András, akinek balliberális ellenfelei azóta is gyakran felróják, hogy Orbán ügyvédje volt.

– Akkoriban az egyik irodalmi és közéleti lapba kanyarítottam cikket arról, mennyire felháborító, hogy a minisztérium jó hír megsértése miatt perelhet ellenzéki képviselőket – mondta a szerző, aki korabeli írásában azt is pedzegette – a 2010-es kormányváltást előrevetítve –, hogy vajon lesz-e olyan ellenzéki erő, mely hitelesen emel majd szót a jogállam védelmében, és nem játszotta még el a becsületét úgy, mint a 2006-os balliberális kormánypártok.

Fotó: demokrata.hu/Juhári Andrea

Terítéken a politika

Schiffer Andrással Farkas Attila Márton beszélgetett, az est során a hazai baloldal betegségeiről, a szellemi erőtér hiányáról, a globalizációkritikus áramlatok térnyerésének esélyeiről, a kétsebességes Európa hibáiról, valamint a Schiffer által álbaloldalinak nevezett MSZP-ről és utódpártjairól is szó esett. Górcső alá került a hazánkat elmarasztaló Sargentini-jelentés is, amellyel kapcsolatban az LMP egykori arca kiemelte, hogy feltehetően nem a magyar jogállam és demokrácia miatti aggodalom miatt dobták le ránk az uniós atombombát.

Azt is leszögezte, hogy hazánkban nincs diktatúra, hiszen Orbán Viktor és a Fidesz demokratikus úton leváltható, ezért az ellenzéki pártoknak a parlamentben kötelességük ellenőrizni a kormány tevékenységét. A jobb- és baloldali szimpatizánsok közötti szakadék áthidalásához, a társadalmat megosztó kuruc-labanc szekértáborok megszűnéséhez azonban Schiffer szerint még legalább egy generációváltásnyi idő szükséges.

Schiffer András 2016-ban maga mögött hagyta a hivatalos politikát, ismét ügyvédként keresi kenyerét, mellette egyetemi óraadóként is előadásokat tart és rendszeresen kifejti véleményét közéleti kérdésben. 2018 tavaszán kilépett az általa alapított Lehet Más a Politikából, döntését azzal indokolta, számára vállalhatatlan, hogy a szervezet a kampány során feladta függetlenségét, és már nagyítóval sem lehetett megkülönböztetni az LMP-t a többi ellenzéki párttól. Visszavonulásakor azt hangoztatta, szellemi erőteret kell építeni, hogy a globalizációkritikus világszemlélet magját el lehessen hinteni hazánkban, ennek a szellemi építkezésnek az első alapköve a napokban megjelent gyűjtemény.