A Fidesz szerint Vona Gábor, a Jobbik elnöke „ismét színjátékot játszik”, miközben a hatalomért és a pénzért már elárulta a külhoni magyarokat és a Jobbik korábbi nemzetpolitikáját is.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Vona Gábor pénteki sajtótájékoztatóján közölte, a Jobbik támogatja a Kárpát-medencei magyar közösségek autonómiatörekvéseit. Azt mondta, el kell ismerni, hogy a mostani kormány nemzetpolitikájában történtek előrelépések a szocialista-szabad demokrata kormányhoz képest – ilyen a kettős állampolgárság -, ugyanakkor kifogásolta, hogy érdemi áttörés nem történt az elvándorlás, az asszimiláció, a közösségi jogok érvényesülése területén.

A Fidesz erre reagálva megjegyezte, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvényt – Gyurcsány Ferenc DK-elnökkel és Botka László szocialista kormányfőjelölttel együtt – Vona Gábor sem szavazta meg. Ezen felül pedig „velük együtt nemzetárulást követett el”, amikor nem szavazta meg a migránsok betelepítésének elutasításáról szóló alkotmánymódosítást sem – hangsúlyozták.

A Jobbik „ma már rendszeresen összeborul azokkal, akik a külhoni magyarok ellen gyűlöletkampányt folytattak és a párt ma már nem a magyar érdekeket, csak egy milliárdos érdekeit védi, aki kilóra felvásárolta a pártot” – értékelt a nagyobbik kormánypárt, hozzátéve: a „Jobbik politikusai ma már odáig mennek, hogy a külhoni magyarokat gyalázzák”.

MTI