Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Ligettörténeti szimpóziumot rendeztek a Városliget történetéről, ahol rengeteg dokumentumot és több ritkaságot is kiállítottak.
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Ujjé, a Ligetben nagyszerű! – Szórakozás és szórakoztatás a Városligetben címmel rendeztek ligettörténeti szimpóziumot a Liget Park Fórumok sorozatának részeként kedden Budapest Főváros Levéltárában.

A levéltár rengeteg dokumentumot őriz a Városliget történetéről, ezekből most több ritkaságot is felvonultató kiállítást rendeztek az intézmény Teve utcai székházában – mondta el köszöntőjében Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója.

Kenyeres István hozzátette: a Városliget történetéről reprezentatív kötet megjelentetését tervezik, továbbá egy internetes ligettörténeti tudásbázis létrehozásán is dolgoznak.

Persányi Miklós, a Liget Budapest projekt kert- és tájépítészeti feladataiért felelős miniszteri biztosa hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a Városliget hosszú távú jövőjének tervezése során felidézzék a terület gazdag múltját is.

Ebből ugyanis jól látszik, hogy a Liget sohasem volt őserdő, de még csak az sem igaz, hogy egyszerű park lett volna. Annál mindenkor jóval több volt: igazi élményhelyszín, „szabadidős oázis” – emlékeztetett.

Persányi Miklós beszámolója szerint a Városliget parkrekonstrukciójának tervezése során 118 szervezet és magánember részéről 558 észrevétel érkezett, ezek túlnyomó része visszaköszön a Garten Stúdió terveiben.

Alapos előkészítő munkát követően 2017 októberében indult meg a 100 hektáros terület parkrekonstrukciója: az első ütem során a látássérültek, a környező iskolák, illetve a kutyások igényeit kiszolgáló beruházások valósulnak meg, ezek mellett a Szépművészeti Múzeum zöld környezete is még az idén újjászületik.

Magyarország legkomplexebb kutyás élményparkját a kutyás szakmai szervezetekkel szoros együttműködésben tervezték és valósítják meg, néhány héten belül pedig meg is nyílik – jelentette be a miniszteri biztos.

Mint felidézte, ezen a területen korábban épületek – raktárak, műköröm-kereskedés, állatorvosi rendelő – álltak, a visszaparkosítással azonban 5000 négyzetméternyi új zöldfelület jött létre. A fák száma 141-ről 178-ra nőtt, továbbá több mint 2000 cserjét is ültettek a korábban lebetonozott felületekre.

Persányi Miklós hozzátette: zajlanak a Vakok kertje kivitelezési munkálatai is, az iskolai sportpályák építése azonban némileg csúszásban van. Decemberben ültették volna át az érintett fákat, az ezt végző gépet azonban agresszív tüntetők megrongálták – közölte a miniszteri biztos.

A szimpózium további előadásai felidézik a Városliget történetét, illetve bemutatják a Fortepan közösségi fotóbázist és Budapest Főváros Levéltárának Városliget topotékáját.

(MTI)