Négy újabb országos pártlistát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szombati ülésén, és nyolc nyilvántartásba vételét visszautasította, mert nem teljesítették az országos lista állításának feltételét. A bizottság törölte a nyilvántartásból a Szegényekért Párt listáját, mert a jelöltek száma a minimum 27 alá csökkent. Így amennyiben a jogorvoslatok nyomán nem változik a szám, 21 országos pártlista közül lehet választani április 8-án.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Az NVB nyilvántartásba vette a Net Párt, a Tenni Akarás Mozgalom, a Családok Pártja, a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja országos listáját.

A törvényi feltételek hiánya miatt visszautasította a Lendülettel Magyarországért, A Haza Pártja, A Mi Pártunk – IMA, a Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt, az Értünk-Értetek – A Hiteles Párt, az Elégedett Magyarországért Mozgalom és a Hajrá Magyarország Párt! Listájának nyilvántartásba vételét.

Az NVB – bár megfelelt a listaállítás feltételeinek – 7:1 arányban visszautasította az Összefogás Párt nyilvántartásba vételét, arra hivatkozva, hogy a párt vezetője, Szepessy Zsolt nem ismeretlen a választási szervek előtt, többször volt az NVB által megállapított jogsértéssel érintett személy, és a bizottság többsége szerint ellentétes lenne a választási alapelvekkel, a jogállamiság követelményével a lista nyilvántartásba vétele.

Az NVB törölte a Szegényekért Párt már nyilvántartásba vett országos listáját, a pártnak ugyanis csak 12 jelöltjét vették nyilvántartásba.

Az NVB jelöltek nyilvántartásba vételét megtagadó határozatokat hagyott helyben

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) közel 15 jogorvoslati kérelmet bírált el szombati ülésén, amelyben a jelöltek a nyilvántartásba vételük megtagadása miatt fellebbeztek.

Az NVB ezeket a fellebbezéseket elutasította és az elsőfokú határozatokat helybenhagyta, mert a jelöltek nem határozták meg konkrétan, mely ajánlásokat kellett volna érvényesnek elfogadnia az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságoknak. Az NVB ugyanis csak tételes jogszabálysértésre hivatkozással, és a gyanút alátámasztó, konkrét bizonyítékok alapján tudja ezt vizsgálni.

Az NVB előtt voltak ajánlásérvénytelenítésre vonatkozó beadványok is, de ezeket a bizottság nem tudta érdemben vizsgálni, mivel a beadványozók hiányosan adták be jogorvoslati kérelmüket.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani a Kúriához.

MTI