Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma az ország középső és keleti részében még hőségre, míg nyugaton a meleg mellett már felhőszakadásokra is számíthatunk. Továbbra is másodfokú a veszélyjelzés a hőség miatt a teljes keleti országrészben.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Pénteken a napi középhőmérséklet a legtöbb helyen még 25, az Észak-Alföldön 27 fok felett alakul, de az Alpokalján már enyhül, majd megszűnik a hőség.

Az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön a délutáni, esti órákban kialakulhat néhány nem heves, helyi jellegű (lassan mozgó) zivatar. Emellett délutántól egy hidegfront hatására északnyugat felől már szervezettebb, heves zivatarok is elérhetik az országot, illetve alakulhatnak ki a Dunántúlon (főleg annak nyugati és középső részein). A zivatarok éjfélig közelítőleg a Duna vonaláig érhetnek el.

A keleten előforduló zivatarokat lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék és átmeneti erős vagy viharos (50-80 km/h) lökések kísérhetik, a dunántúli zivatarokhoz viszont nagyobb szemű jég, néhol 80-90 km/h-t meghaladó lökések és felhőszakadás (> 30, esetleg > 50 mm) is társulhat.