November elején, a Magyar Művészeti Akadémia megalapításának évfordulója alkalmából vehette át a Nemzet Művésze kitüntetést Csukás István író, költő. Az Országgyűlés által 2013-ban alapított elismerést olyan 65 év feletti Kossuth-díjas művészek kaphatják, akik saját területükön jelentős értéket hoztak létre. A csúcsdíj átvételének apropóján a Pom Pom, a Mirr-Murr, A nagy ho-ho-ho-horgász, a Süsü, a sárkány alkotójával beszélgettünk.

– Amikor elkezdtem gyerekeknek írni, elhatároztam, hogy csak derűs dolgokat írok majd, azzal a felkiáltással, hogy annyi örömet kell a gyerekekbe belegyömöszölni, amennyit csak lehet. Hiszek abban, hogy a rosszkedvet egy kis erőfeszítéssel át lehet alakítani jókedvvé. És ha rágondolok, hogy kiknek írok, ha magam elé képzelem őket, már mosoly önti el az arcomat. A gyerekek eleve úgy szemlélik a világot, hogy az szép, izgalmas, tele van számtalan csodával – fogalmazott Csukás István.

Lapunkban interjút olvashatnak még Bakondi Györggyel, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójával, Szánthó Miklóssal, az Alapjogokért Központ igazgatójával, Kiszelly Zoltán politológussal, Horváth István államtitkárral és Nagy Feróval, valamint megrajzoltuk Szél Bernadett portréját is.

A Demokrata november 22-től kapható az újságárusoknál.