Mesterházy Attila napirend előtt úgy értékelt, hogy a 2019-es költségvetés torz, perverz társadalompolitikát tükröz, a gazdagok még gazdagabbak lesznek, a szegények még rosszabb helyzetbe kerülnek, növekedni fog a jövedelmi olló.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A szocialista képviselő elmondta, rossz hír, hogy a jóléti kiadások GDP-hez mért aránya csökkenni fog, és bár az egészségügyre, az oktatásra, a szociális területre nominálisan több pénz lesz, az nem oldja meg a problémákat. Közölte, frakciója nem támogatja a költségvetés elfogadását, mert az nem segíti a kiszolgáltatottakat, a mobilitást, nem biztosít minőségi életet és nem ad biztonságot a rászorulóknak.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy 2010 óta a magyar kormány stabilizálta az ország gazdasági és pénzügyi helyzetét, felelős gazdálkodást folytatott, az államháztartási hiány és az államadósság mértéke folyamatosan csökken. Az ország óriási teljesítménye van mögötte, amely megalapozza a 2019-es költségvetést, amelynek négy fontos célja van: meg kell őrizni Magyarország biztonságát, fenn kell tartani a tartós gazdasági növekedést, folytatni kell a családok támogatását és el kell érni a teljes foglalkoztatást – ismertette.

Kitért arra, hogy 2010-hez képest oktatásra 606, egészségügyre 505, közbiztonságra 415, az önkormányzatokra 453 milliárd forinttal jut több. Évek óta nőnek a reálbérek is, a kormánynak nincs szégyenkeznivalója – mondta.