Az MSZP szerint a fideszes haverok helyett végre a magyar családok támogatásának kell az elsőnek lennie.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón egy felmérésre hivatkozva azt mondta, ha április 8-án nincs változás Magyarországon, akkor további egymillió ember mondja, hogy elhagyja az országot. 
    
Felidézte, hogy Novák Katalin családügyi államtitkár a napokban azt mondta egy fórumon, a fiataloknak nincs Nyugaton jobb ajánlat, mint amit a magyar kormány ajánlani tud és megeszi a kalapját, ha bárki jobbat tud mondani a magyar családpolitikai rendszernél. A szocialista politikus vitatta ezt a kijelentést és a kormány elmúlt nyolc évét úgy jellemezte: a rendszerváltás óta soha nem született még ilyen kevés gyermek, mint ebben az időszakban. Minden hatodik magyar gyermek külföldön születik, soha ennyi fiatal nem hagyta el az országot – sorolta.
    
Hozzátette: ma Magyarországon a legnagyobb szegénységi kockázatot a gyermekvállalás jelenti. Közölte, minden második gyermek szegénységben nő fel és soha nem nőtt még ilyen mértékben a dolgozói szegénység, mint a Fidesz nyolc éve alatt.
    
Bangóné Borbély Ildikó úgy értékelt: két világ van Magyarországon, a Fidesz-világ, ahol minden szép és jó, és van a valódi Magyarország.
    
A fideszesek az országon gyarapodnak, valódi rezsicsökkentés helyett zsebre teszik az olcsó gáz hasznát, az uniós fejlesztési pénzeket pedig maguk és családjai között osztják szét – mondta.
    
Közölte, az MSZP-Párbeszéd szövetség a jó minőségű egészségügyi szolgáltatásokra, az oktatásra fog költeni stadionok helyett április 8-a után.
    
A képviselő, aki kalapban érkezett a sajtótájékoztatóra, azt mondta, a kalapot elküldi Novák Katalinnak, aki kezdheti megenni azt.
    
Arra a kérdésre, lesznek-e olyan MSZP-s képviselők, akik visszalépnek egy jobbikos javára, Bangóné Borbély Ildikó, aki az MSZP elnökségének is tagja azt mondta, most aláírásgyűjtés zajlik, nincsenek tárgyalások a Jobbikkal.
    
Egy másik kérdésre, hogy ő maga visszalép-e a csepeli választókörzetben, szintén azzal felelt, hogy aláírásgyűjtés van jelenleg.
    
Egy másik felvetésre, hogy Vona Gábor Jobbik-elnök egy korábbi mezőkövesdi frakcióülésen arról beszélt, ellenőrizné melyik képviselőtársa van körülmetélve, a szocialista képviselő közölte, korábban meg Orbán Viktor és egyik minisztere azt mondta, ha belenyúlnak a közös kasszába, akkor annak az embernek le kell vágni a kezét. Kérdezzék már meg, hogy Orbán Viktor fenntartja-e ezt még? – javasolta.
    
Kérdezték arról is, hogy nem érzi hiteltelennek a gyermekek, a szegények érdekében tett megszólalásait, miközben „mindig nagyon modern divatszalonokban kapható ruhákban lép a nyilvánosság elé”. Bangóné Borbély Ildikó kikérte magának a személyeskedést, majd hozzátette: a frizuráját saját maga készíti, és ruhákat is varr.    
    
Arra a kérdésre, mi a véleménye a bolgár kvótajavaslatról, amelyben többek között felgyorsítaná a kötelező betelepítési program végrehajtását, Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, erről kérdezzék meg Orbán Viktort, ő fog tárgyalni a miniszterelnökökkel.
    
Kérdezték arról is, mi a véleménye Karácsony Gergelynek, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének 2015-ös javaslatáról, miszerint a nem használt középületeket megnyitnák a migránsok előtt. A politikus azt javasolta, kérdezzék meg erről a miniszterelnök-jelöltet.
    
Arra a kérdésre, hogy kormányra kerülve az MSZP-Párbeszéd befogadna-e menekülteket, Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, április 9-e után válaszol erre a kérdésre.
    
Egy kérdés arra vonatkozott, hogy egyre nagyobb a feszültség a Jobbikban és Vona Gábort többen is lemondására szólították fel, mert nem tartják elfogadhatónak, hogy balliberális szervezetekkel működjön együtt. Az MSZP-s képviselő elmondta, a szocialista párt sajtótájékoztatóján vannak, ha feszültségek vannak a Jobbikban – amiről neki nincs információja – , akkor azt kérdezzék meg a Jobbiktól.

(MTI)