A szocialistáktól megbecsülés helyett csak megszorításokat kaptak a nyugdíjasok – reagált Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója az MSZP-s Bárány Balázs csütörtöki nyilatkozatára.Bárány Balázs, az  MSZP országos elnökségének tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az MSZP szerint alamizsna, könyöradomány a 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány, amelyet az Orbán-kormány a nyugdíjasoknak ad karácsony előtt.

A Fidesz közleménye szerint viszont „azok a szocialisták beszélnek most”, akiktől megbecsülés helyett csak sorozatos megszorításokat kaptak a nyugdíjasok, akik elvettek egy havi nyugdíjat és még hagyták elértéktelenedni is azt. A kormánypárt kommunikációs igazgatója azt írta: a szocialisták havi 16 ezer forintos „nyugdíjadót”, vizitdíjat és kórházi napidíjat akartak bevezetni, a gáz árát is háromszorosára, az élelmiszerek áfáját pedig duplájára emelték.
    
Szerinte ezzel ellentétben a nyugdíjasok ma számíthatnak a kormányra, hiszen az elmúlt években a nyugdíjak vásárlóereje 8,6 százalékkal nőtt, valamint a nyugdíjak jövőre az eredetileg tervezettnél nagyobb mértékben, 1,6 százalékkal emelkednek, idén év végéig pedig 10 ezer forint összegű Erzsébet-utalványt kap minden nyugdíjas.
    
Az Erzsébet-utalványokra vonatkozó döntés egy gesztus, amivel a kormány szeretné kifejezni megbecsülését azok számára, akik évtizedeken keresztül a „hátukon vitték Magyarországot”. A nyugdíjasok megélhetését emellett rezsicsökkentéssel, ingyenes tüzelőanyaggal, a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentésével segítik – közölte a Fidesz.

MTI