Az MSZP és a Párbeszéd szerint a Fidesznek igazából nincs oktatáspolitikája, pedig mindenki számára egyenlő esélyt nyújtó modern oktatási rendszerre lenne szükség, csökkenteni kell az óraszámokat, emelni kell a pedagógusok bérét és vissza kell adni nekik a tanítás szabadságát.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a Tóth Bertalannal, az MSZP elnök-frakcióvezetőjével közösen tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az Orbán-kormány harmadik ciklusát tölti, az oktatás azonban hátra sorolódott a prioritások között, a Fidesznek igazából nincs oktatáspolitikája, a gyerekeket egy államtitkár szerint „faragni„ szeretnék. Szerinte a kormányon kívül minden szakmai szervezet és az ellenzéki pártok is tudják, mit kellene tenni az oktatással.

Az ellenzéki politikus azt mondta, annak, hogy a szakminiszter egy egyházi intézményben tartotta a nemzeti tanévnyitót az volt az üzenete, hogy a kormánynak nem fontos egy mindenki számára elérhető, az egész nemzetet felemelő oktatás. 

A sajtótájékoztatóra kissé kócosan érkező Karácsony Gergely nehezményezte, hogy véleménye szerint miközben az egyházi iskolák privilégiumokkal rendelkeznek, ezzel párhuzamosan az állami iskolák lepusztulnak.  

Az új Nemzeti alaptanterv tervezetét úgy értékelte, apró pozitív lépéseket tartalmaz, apró fordulat a múltba vezető úton a jövő felé, de nem változtatja meg az alapvető helyzetet, hogy monolit, államosított, átgondolatlan és a jövőt felélő a mostani oktatási rendszer.

Tóth Bertalan szerint a politika betette a lábát az iskolába, felszólított, „a politika menjen ki az iskolából!”

A most is sótlan szoci pártvezető monológjában elmondta, kitartanak a szakmai szervezetek által kidolgozott és februárban az ellenzéki pártok által aláírt közös oktatási alapprogram, az Oktatási minimum mellett, terveik szerint ezt a parlament elé terjesztik. Hozzátette: újjászervezik az Oktatási minimum mellett a civil, a szakmai és a szülői szervezetekkel, valamint az ellenzéki pártokkal létrejött együttműködést.

Kérdésre megjegyezte, a Jobbikon kívül valamennyi ellenzéki párt aláírta a dokumentumot, az aláíró pártokat megkeresik és velük együtt tervezik benyújtani az Oktatási minimumot országgyűlési határozati javaslat formájában.

Tóth Bertalan szólt arról, hogy a béremelések ellenére szerinte súlyos pedagógushiány van. Európai viszonylatban, a 28 tagállamot nézve egy magyar középiskolai tanár a harmadik, egy általános iskolai tanár pedig a negyedik legkevesebbet keresi – tette hozzá. 

Bért kell emelni – hangoztatta. Elmondta, csökkenteni kell a gyerekek terheit, csökkenteni kell az óraszámokat.

Közölte, a tanároknak vissza kell adni a tanítás szabadságát.

Az MSZP elnöke szólt arról is, hogy internetes felületet hoznak létre, hogy párbeszéd folytassanak a magyar szülőkkel.

A vasárnapi boltzárra vonatkozó kérdésre Tóth Bertalan közölte, a legnagyobb probléma az, hogy a kormány nem konzultált akkor, amikor visszavonta az intézkedést. A munkavállalók nem kaptak dupla bérpótlékot, pihenőnapot, vagyis igényeiket nem elégítették ki – magyarázta.

Ha a munkaerőhiányra hivatkozva be kellene zárni a boltokat vasárnap, akkor be kellene zárni az iskolákat, a gyárakat is – mondta, jelezve, hogy a kormánynak az elvándorlás ellen kellene tenni.

Rögzítette: semmiképpen nem támogatnák a vasárnapi boltzárat, azt támogatják, hogy a munkavállalók megkapják jogos jussukat.

A Sargentini-jelentés jövő heti európai parlamenti (EP-) vitájára vonatkozó kérdésre az MSZP elnöke azt mondta, álláspontjukat a jövő hétfői kihelyezett, közös elnökségi és frakcióülésen alakítják ki.

A határvédelmi költségek uniós támogatásával összefüggő kérdésre közölte, a határokat védeni kell, és ehhez az uniónak forrásokat kell biztosítania. Problémaként említette ugyanakkor, hogy a határvédelemmel kapcsolatban titkos, nem nyilvános közbeszerzések voltak; az intelligens kerítéssel összefüggésben 15 milliárd forint jutott Fideszhez közeli vállalkozókhoz. Jelezte, megértené az EU-t, ha aggódna a támogatás miatt.

A 2019-es EP- és önkormányzati választásra vonatkozó kérdésre válaszolva Tóth Bertalan az ellenzéki pártok közötti együttműködés mellett foglalt állást.

Az MSZP testületei foglalnak állást a Párbeszéddel történő együttműködésről – közölte, hozzátéve: azt szorgalmazza, hogy az választmány még az ősszel hozza meg az erről szóló határozatot.

Az EP-listavezető személyét firtató kérdésre Karácsony Gergely azt mondta, esze ágában sincs, hogy bejelentkezzen listavezetőnek. Hangsúlyozta, elkötelezett az MSZP-Párbeszéd szövetség fenntartása mellett, hamarosan döntenek az együttműködés mikéntjéről, majd arról, kik szerepelnek a listán.

Ha felkérik listavezetőnek, megfontolja a döntést – mondta.

A magyar gyerekek jövője szempontjából kulcsfontosságú változáshoz újjá kell szerveznünk az együttműködést azok között, akik az Oktatási Minimum programját megalkották és elfogadták. Dr. Tóth Bertalan és Karácsony Gergely sajtótájékoztatója – http://bit.ly/2PxKDNj

Gepostet von MSZP am Montag, 3. September 2018