Az európai szociális pillérről, valamint Magyarország és az Európai Unió közeledésének útjairól is tárgyalt hétfőn Budapesten Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje és Philippe Lamberts, az Európai Zöldek frakcióvezetője.

Szél Bernadett a tanácskozást követő sajtótájékoztatón elmondta: az LMP maximálisan támogatja a szociális pillér kezdeményezését, amelynek tartalmát azonban Orbán Viktor miniszterelnök szerinte szándékosan torzítja.

A társelnök hangsúlyozta: a szociális kérdéseket európai szinten kell kezelni. A tisztességes foglalkoztatás vagy a méltányos bérezés, a szociális védelem uniós értékek, amelyeket minden polgár fontosnak tart.

A tőke Európáját fel kell váltania az emberek Európájának – jelentette ki -, ahogy Magyarországnak is olyan miniszterelnökre van szüksége, amely az emberek érdekeit tartja szem előtt, és nem a tőkéét. Orbán Viktor azonban a tőke embere – mondta Szél Bernadett.

Amíg Orbán Viktor a magyar embereket ismét eladósító, csak a saját oligarcháit helyzetbe hozó bizniszről tárgyal a kínai…

Gepostet von Szél Bernadett am Montag, 27. November 2017

Az egész Európában szükséges változások között említette a munkabérek közelítését, azt, hogy a minimálbér az átlagbér 60 százaléka legyen. Fel kell lépni a spekulatív tőkemozgások és az offshore cégek ellen, ahogy az általa károsnak nevezett adóversennyel szemben – jelentette ki. Emellett európai szintű munka törvénykönyvét tartott szükségesnek.

Szél Bernadett szerint Orbán Viktor csupán kényszeredetten vett részt a szociális csúcstalálkozón, és a miniszterelnök csak a magyar modell sikerességét emlegette, holott az az LMP politikusa szerint szegénységben tartja az embereket és a multiknak adja azt az adókedvezményt, amelyre a kisvállalkozóknak lenne szükségük.

Philippe Lamberts aggodalmának adott okot a többi közt a magyar miniszterelnök populista hangvételéve kapcsolatban. Nehézkesnek nevezte Orbán Viktor és az Európai Unió kapcsolatát, ezért úgy ítélte meg: Magyarországon politikai változásra van szükség.

Ugyancsak aggályosnak ítélte az ország vezetésének közeledését Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, ahogy az atomenergia térnyerését is. Az atomenergiának nincs jövője – jelentette ki az Európai Zöldek frakcióvezetője.

A frakcióvezető egyetértett azzal, hogy a tagállamokat egyenlően kell kezelni, de azzal is, hogy ez nem mindig érvényesült a közép- és kelet-európai tagállamokkal szemben. 

A közép-európai országok és Kína budapesti csúcstalálkozójára utalva megjegyezte: Európának figyelembe kellene vennie, hogy ennek a térségnek több befektetőre van szüksége.

MTI

Szél Bernadett ismét egy Soros-listással találkozott

A Fidesz-frakció reagált Szél Bernadett nyilatkozatára: 

„Szél Bernadett futószalagon tárgyal Soros embereivel. Ma azzal a Philippe Lambertssel találkozott, aki Soros György megbízható szövetségeseként minden lehetséges alkalommal támadta Magyarországot. Az Európai Parlament zöldpárti frakciójának vezetője korábban uniós vizsgálatot követelt a magyar bevándorláspolitika miatt és a migránsok betelepítésének híve.

Szél Bernadett brüsszeli útján azzal a Věra Jourovával tárgyalt, aki brüsszeli biztosként személyesen találkozgat Soros Györggyel és elismerte, az „EU lépéseinek szívében” a Soros-hálózat értékei állnak. Jourová ugyancsak Magyarország büntetését követelte. Egyre világosabb, hogy az LMP is kész a Soros-terv végrehajtására, azt is nyíltan elmondták, hogy nem tudják máshogy elképzelni a migrációs válság megoldását, csak a kötelező kvóta bevezetésével. Az LMP európai parlamenti képviselője eddig minden migránspárti brüsszeli jelentést meg is szavazott.”

OS

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az LMP jogi lépéseket tesz a Fidesz-frakció közleménye miatt

Az LMP „jogi lépéseket tesz a Fidesz-frakció hazug közleménye miatt” – közölte az ellenzéki párt hétfőn az MTI-vel.

A Fidesz hétfő délutáni közleményében – miután Szél Bernadett találkozott és megbeszélést folytatott Philippe Lamberts-cel, az Európai Zöldek frakcióvezetőjével – azt írta: Szél Bernadett, az LMP társelnöke és miniszterelnök-jelöltje futószalagon tárgyal Soros embereivel, akik korábban támadták Magyarországot. Közölték továbbá, egyre világosabb, hogy az LMP is kész a Soros-terv végrehajtására, azt is nyíltan elmondták, hogy nem tudják máshogy elképzelni a migrációs válság megoldását, csak a kötelező kvóta bevezetésével.

Erre reagálva az LMP közleményében kiemelte: „Szél Bernadett ma pont arról beszélt, hogy az LMP nem támogatja a felső korlát nélküli kvótát, a kormánypárt mégis ennek ellenkezőjét állította és kezdett kényszeredett sorosozásba”. Azt írták: az LMP ragaszkodik a tényekhez, ezért felszólították a hírt „az LMP megkérdezése nélkül átvevő” sajtóorgánumokat, hogy mihamarább közöljék a valóságot is vagy számoljanak a jogi következményekkel.

MTI