Szél Bernadett a gyermekjogok világnapja alkalmából azon véleményének adott hangot, hogy Magyarországon ma a gyermekek nem kapják meg a lehető legjobb oktatást.

Fotók: MTI, archív, szerk.

Szél Bernadett napirend előtt elmondta: „okosforradalom” zajlik a világban, a XXI. század nyertesei olyan egyetemekről kerülnek ki, mint amilyen a CEU, amit a magyar kormány be akar záratni.

Szerinte Orbán Viktor „butaországot” akar csinálni Magyarországból, az a lényeg, minél kevesebb tudással rendelkezzenek az emberek, mert így könnyű lesz megvezetni őket és be lehet állítani gyártósorok mögé kevés pénzért. Az LMP-s politikus azt mondta, pártja megduplázná a pedagógusok bérét és a diákoknak normális iskolát teremtenének.

Rétvári Bence válaszában azt mondta, az elmúlt években 500 milliárd forinttal növelték az oktatási kiadásokat. Nincs még egy olyan ország, ahol ilyen mértékben emelkedett volna a pedagógusok bére – mutatott rá.

Szerinte ha az LMP lenne kormányon, akkor évi 360 ezer forintot vennének ki egy átlagos középiskolai tanár zsebéből. Ezt a párt által javasolt személyi jövedelemadóval magyarázta, szerinte ugyanis azzal 75 ezer forintot adózna ez a pedagógus a mostani 46 ezer helyett.

MTI, demokrata.hu