Angela Merkelnek kulcsszerepe lehet Orbánék és a hasonszőrű nacionalista szélsőségesek megfékezésében – fröcsögte Szanyi Tibor közleményében.

Fotó: MTI (archív)

Fotó: MTI, archív, szerk. 

Néhány nappal az Európai Néppárt helsinki kongresszusa után rendkívüli figyelem kísérte Angela Merkel német kancellár strasbourgi szereplését, aki a tagállamok vezetőivel, Európa jövőjéről folytatott párbeszéd-sorozat keretében keretében vett részt az Európai Parlament plenáris ülésén – írta bevezetőjében Szanyi kapitány.

A kancellárt az EU legbefolyásosabb vezetőjeként az Unió egységéért és az integráció fejlődéséért viselt különleges felelősségére emlékeztető EP-képviselők sorában a szocialista Szanyi Tibor felidézte a német kormányfőnek a ‘Kristályéjszaka’ 80. évfordulóján elhangzott beszédét, amelyben a mának szóló történelmi tanulságként arra figyelmeztetett, hogy a nacionalista politikai uszítást, a gyűlöletbeszédet a kezdeteknél, csírájában kell elfojtani, mielőtt az erőszakba, nemzetek tragédiájába torkollhatna – fogalmazott Szanyi Tibor.

Az MSZP alelnöke ugyanakkor leszögezte, hogy napjaink legsúlyosabb európai politikai kihívásával, az EU-ellenes, nacionalista populizmussal szembesülve a kancellár és pártja, illetve szélesebb politikai családja, az Európai Néppárt éppen ebben vallott súlyos kudarcot, amikor elmulasztotta kizárni soraiból a Fideszt és taktikai számításból megtűri Orbán EU-ellenes, ‘illiberális’ kurzusát – sajnálkozott a szoci politikus.

„Orbán korrupt, embertelen rendszerének eltakarítása persze elsősorban a mi politikai feladatunk: magyar szocialistáké, demokratáké, az állampolgárok Európa-párti többségéé. Az EU jövőjét mérlegelő vitánkban azonban megkerülhetetlen volt Merkel kancellár és az európai kereszténydemokraták felelősségének megvilágítása, hiszen az Orbán-féle szélsőjobbos populizmus visszaszorítása immár közös, európai érdek, amely a most kezdődő EP-választási kampánynak is hangsúlyos témája lesz. Itthon már jól látjuk, de szerintem minden európai választópolgárnak joga van tudni, hogy melyik politikai erőtől várhatja egy szociális, biztonságos, versenyképes EU építését, s melyiktől közös európai jövőnk aláásását, a demokratikus európai értékek és a jogállam orbáni módszerekkel való leépítését. Angela Merkelnek ennek tisztázásában kulcsszerepe lehet, amennyiben az Európai Tanácsban és az Európai Néppártban még az EP-választásig bevetné teljes politikai súlyát és kétségtelen tekintélyét Orbánék kizárása és a hasonszőrű nacionalista szélsőségesek megfékezése érdekében” – fejtette ki részletesebben a keddi vitában képviselt álláspontját Szanyi Tibor.