A Brexit utáni unióban nagyobb szerephez juthatnak a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) az EU-n belül – mondta Lagzi Gábor Lengyelország-szakértő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Fotó: MTI, archív, illusztráció



A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy pénteken Varsóban egyeztetnek a V4-ek kormányfői és Angela Merkel német kancellár az Európai Unió jövőjéről, az Európai Tanács szeptemberi informális ülését megelőzően.
    
Lagzi Gábor azt mondta, az unióból való brit kilépést elhatározó június 23-ai népszavazás új helyzetet teremtett az EU-ban: a jelenlegi újratervezési fázisban „ha konkrét javaslatokat tesznek le az asztalra”, akkor a visegrádiak nagyobb teret kaphatnak az unión belül. 
    
Valószínűleg Angela Merkel is erre számít a pénteki egyeztetésen, és az előjelek alapján valamiféle kompromisszum felé fog mozdulni – tette hozzá.
    
A szakértő megjegyezte: bár a migrációs válság összekovácsolta a V4-eket, kérdés, hogy ha az „lecseng”, találnak-e majd olyan ügyet, amely mellett ugyanilyen erővel közösen ki tudnak majd állni.

(Forrás és fotóillusztráció: MTI)