A Párbeszéd szerint a kormány leépíti a szociális jogokat, így a gazdagok még gazdagabbak, a szegények pedig még szegényebbek lesznek.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Szabó Tímea, az ellenzéki párt társelnöke vasárnap, Budapesten a Párbeszéd ételosztással egybekötött sajtótájékoztatóján azt mondta, az Orbán-kormány 2010 óta először a szabadságjogokat építette le, majd a fékek és ellensúlyok rendszerének felszámolásával nem maradt valóban független szerve az országnak, mindenhol „Orbán emberei uralkodnak”.

Hangsúlyozta, a szociális jogok leépítésével ma mintegy négymillióan élnek kevesebb, mint havi 88 ezer forintból, a lakhatási szegénység, rezsitartozások pedig két és fél millió embert érintenek, közülük is az egyedülálló szülők és a gyermekek helyzete a legrosszabb.

A Párbeszéd a nehéz helyzetben élőkön úgy próbál segíteni, hogy – immár negyedik éve – heti rendszerességgel melegételt oszt a téli krízisidőszakban – közölte Szabó Tímea, hozzátéve, míg kezdetben főként hajléktalanok szorultak a támogatásukra, addig az utóbbi két évben egyre több lakhatási tartozást felhalmozó, illetve árverezést elszenvedő család is segítséget kér tőlük.

Az ellenzéki politikus, kérdésre válaszolva, elmondta, Karácsony Gergely a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, az ellenzéki pártoknak azonban „túl kell lépniük saját árnyékukon”, hiszen akkor van a legnagyobb választási esélyük, ha a lehető legszélesebb körben együttműködnek.

Szintén kérdésekre reagálva szólt arról is, örülnének, ha ebben az összefogásban az Együtt is részt venne, továbbá kijelentette, az MSZP nem tett nekik semmilyen ajánlatot, politikusként pedig az ország sorsát fontosabbnak tartják, mint azt, hogy ki kit szeret a magyar politikában.

MTI