Az alábbiakban változtatás nélkül közölt levél Schmidt Mária Facebook-oldalán jelent meg.
 



A Közép-és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány felkéri a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezetet, hogy képviselje a közalapítványt a Transparency International Magyarországi Alapítványával szemben. 

A Transparency International a Civitas Alapítvány megbízásából a kampányban egy olyan „Fekete könyvet” állított össze a 2010- 2018, közötti magyarországi korrupcióról, mely felsorolásában a 6. helyen szerepelteti a közalapítványunk által megvalósított „1956-os emlékévet”. Az 1956-os emlékév korrupcióként való minősítése minden alapot nélkülöz. A TASZ megállapítása szerint ugyanakkor jogszerűtlen a választási kampányban tudatosan hamis állításokat közölni, ezért az 1956-os emlékévet a korrupcióval kapcsolatba hozni jogsértő.

Kérjük tehát a TASZ-t, hogy ingyenes jogsegély keretében vállalja el ügyünk képviseletét, és haladéktalanul járjon el a Transparency International Magyarországi Alapítványával szemben, mely alaptalan vádaskodásával a választópolgárok tudatos félrevezetését célozza meg, ami megtévesztheti őket és megakadályozhatja, hogy kellő tájékozottsággal, felelős döntést hozzanak. Miután a TASZ állásfoglalása szerint „a kampányban a választópolgárok tudatos félrevezetését nem védi a szólásszabadság”, arra kérjük a TASZ-t, hogy ennek az elvnek a mi esetünkben is szerezzen érvényt.