Fegyőr alakulata ismét plakátrongálásra biztatott a párt Facebook-oldalán.

A Fidesz azt hazudja, hogy nekik Magyarország az első, de mi segítünk nekik az igazmondásban, ezért országos plakátjavító akciót hirdetünk egészen április 8-ig!

– írják oldalukon egy új kép mellett, ahol az látható, ahogy Orbán Viktor plakátjára épp matricát ragaszt egy kígyóvállú aktivista. A Momentum a budapesti Deák téri tákolmányában előre gyártott matricákat osztogatnak, de a roppant szellemes ragaszok sablonjait otthon is letölthetik a rongálni vágyók:

A matricákat keresd hétfőtől a Remény Központban vagy töltsd le online, nyomtasd ki, és ragaszd fel!

– tájékoztatják híveiket Fegyőrék. A sablonokat ide kattintva tekinthetik meg.

A Fidesz azt hazudja, hogy nekik Magyarország az első, de mi segítünk nekik az igazmondásban, ezért országos…

Gepostet von Momentum Mozgalom am Freitag, 23. März 2018

A demokrata.hu már több ízben beszámolt a Momentum matricázási mániájáról (ITT és ITT) és korábbi plakátrongálási, ragasztgatós akcióikról (ITTITT és ITT).

A Momentumnál ez a matricázgatás valamilyen mánia lehet, hiszen, mint láthatjuk, már nem először szerveznek közös matricázó akciót – ahelyett, hogy vennének például egy-egy matricás albumot, és egymással csereberélnék fölös ragaszaikat romkocsmákban egy-egy macifröccs mellett. 

A legutóbbi nagy ellenzéki rongálási akciók okán a demokrata.hu utánajárt, ezek a plakátátragasztó aktusok járhatnak-e valamilyen jogi következménnyel, hiszen laikusként azt gondolhatnánk, hogy aki megrongálja más plakátját, az alsó hangon valamilyen szabálysértést követ el. Nos, a kérdés persze nem ilyen egyszerű, és a végén az aktuális bírói gyakorlat lesz a döntő.

Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el. Ide tartozik a falfirka is, ami magába foglalhatja a matricázást is (ennek eldöntése is a bírói gyakorlattól függ). A falfirka elhelyezése bűncselekménynek minősül. Ha nem a falfirkálás kategóriájába soroljuk az átragasztást, akkor a rongálás értékhatárától függ, hogy csak szabálysértést vagy bűncselekményt követ-e el a plakátra matricát ragasztó személy. 50 ezer forint alatt szabálysértésről beszélhetünk, 50 ezer forintos értékhatár fölött pedig a rongálás már bűncselekménynek minősül.

A bírói ítéleteiből kiindulva sajnos azt sem tudjuk kizárni, hogy más plakátját átragasztgatni semmilyen következménnyel nem jár majd (ha a bíróság esetleg úgy ítéli meg, hogy a matricázás nem minősül rongálásnak). 

demokrata.hu