A Fidelitas újra a pályán van, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a balliberális média bástyáiról nap mint nap tüzelnek ránk – mondta a Demokratának a Fidelitas elnöke. Böröcz Lászlóval a Fidesz ifjúsági szervezetének elmúlt két évéről, ötletes plakátkampányukról, a kormány elleni boszorkányüldözésről, valamint a fiatalokat egymásnak ugrasztó momentumosokról is beszélgettünk.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

– Plakátkampánnyal, Simicska Lajost célpontba állító matricákkal került nemrég reflektorfénybe a Fidelitas. Április előtt viszont nem sokat lehetett hallani az ifjúsági szervezetről. Miért tűntek el?

– Az elmúlt két évünk az intenzív építkezésről szólt, aminek megvoltak a fokozatai. Ma már nagyszerű eredményekről számolhatok be: két év alatt majdnem ezer új tag lépett be a Fidelitasba, és több mint 40 új csoport alakult országszerte. Olyan országos és helyi programokat kezdtünk el szervezni, amelyek mind minőségükben, mind pedig tartalmilag valamilyen pluszt tudnak adni a fiataloknak. Itt megemlíthetjük például a Fidelitas nyári szabadegyetemet vagy a különböző tematikus konferenciáinkat. És természetesen politikával is foglalkozunk, hiszen mégiscsak egy politikai család tagjai vagyunk. Emellett jelentős szakmai munka is folyt a háttérben. Két éve vetettük fel például először a kollégiumfejlesztési programot, ami most meg fog valósulni: decemberben a kormány ötéves, kétszázmilliárdos programot fogadott el. Az is aktív munkánk elismerése, hogy kabinetvezetőnkre, Illés Boglárkára bízták az ifjúsági terület vezetését a minisztériumban. Politikai tevékenységünk mellett karitatív megmozdulásainkon több millió forintot gyűjtöttünk a kárpátaljai árva gyerekek javára. Ez azért is fontos, mert a Fidelitasba a legtöbben nem azért jönnek, mert politikusok akarnak lenni, hanem a közösségi élményért.


– Térjünk vissza a néhány héttel ezelőtt elindított kampányhoz! A plakátokon Soros György Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölttel, Simicska Lajos pedig Vona Gábor Jobbik-elnökkel bábozik. Honnan jött a kampány ötlete?

– A plakátkampánnyal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy vannak folyamatok, amelyek rendkívül károsak Magyarország számára. Egyik országnak sem jó, amikor valaki politikai pártokat akar befolyásolni, legyen az amerikai pénzügyi spekuláns vagy éppen milliárdos oligarcha. Magyarországon ezt egyébként a Fidesz soha nem engedte meg. Tény, hogy a vezető kormánypárt számos kérdésben együttműködött, és jelenleg is együtt dolgozik az ország legfontosabb gazdasági szereplőivel. Ez a múltban igaz volt Simicska Lajosra is, azt viszont soha nem hagyta a Fidesz, hogy gazdasági szereplők bizonyos határokat átlépjenek, hogy egy milliárdos a saját szája íze szerint módosítsa a párt alapelveit. Ezekre a folyamatokra hívtuk fel a Fidesz-elnökség figyelmét, és egy figyelemfelhívó kampányt javasoltunk. Az elnökség elfogadta az ötletet, így több mint kétezer óriásplakát került ki országszerte.


– Az óriásplakátokon kívül bevetettek mást is?

– Nemrégiben egy különleges tablót vittünk az Index hírportál székházához, amin Simicska Lajos mint osztályfőnök, valamint tanítványai, vagy ha úgy jobban tetszik, beosztottjai, az indexes újságírók láthatók. Itt fel is tettük a kérdést: elballagnak vagy becsicskulnak Simicska Indexének újságírói? Szerintem egyébként inkább az utóbbi. Nem véletlen, hogy az Index.hu néhány hete a Hír TV műsorújságaként kezdett működni. A Simicska Lajost és az „ez is az enyém” feliratot ábrázoló matricákkal pedig ugyancsak a figyelemfelhívás volt a célunk, amikor a Jobbiknál, valamint az Index és Hír TV székháznál felragasztottuk ezeket…


– …ami miatt hat fidelitasos aktivistát határozatlan időre ki is tiltott Kövér László házelnök a Képviselői Irodaházból.

– Tiszteletben tartjuk a döntését, de mindenképp szerettük volna felhívni az emberek figyelmét arra, hogy az egykori nemzeti radikális Jobbik mára nem több mint Simicska Lajos „csicskapártja.”


– Az óriásplakátokon viszont feltűnik Soros György is, akiről tudni, hogy az Európai Unió jövőjét, az USA példájából kiindulva, az Európai Egyesült Államokban látja. A cél elérése érdekében pedig folyamatosan beveti az általa pénzelt nemzetközi és hazai civilnek mondott szervezeteket. Ezért került a plakátra?

– Soros egy – saját bevallása szerint is – gátlástalan oligarcha, aki pillanatnyi pénzügyi haszonért bármire képes. Gazdasági rendszereket döntött be, emberek tízezreit téve tönkre ezzel. Az angol font bedöntésén állítólag 1 milliárd dollárt nyert. Nyilvánvaló, hogy Soros különböző politikai pártokon és a civil hálózatokon keresztül próbálja befolyásolni nemcsak a hazai, hanem a világpolitikát is. Ilyen civil szervezetek nálunk például a TASZ vagy a Magyar Helsinki Bizottság, amelyek egyébként meglepő módon nem foglalkoznak a magyarok érdekeivel. Felháborító, hogy miközben az erdélyi magyar iskolákat folyamatosan vegzálják, és az Erdélyi Magyar Orvosi Kart nem engedik rendesen működni, addig a hazai civil szervezetek tudomást sem vesznek ezekről a problémákról. Ők ugyanis nem nemzetben gondolkodnak. Mi viszont nemcsak a magyarországi magyarokért, hanem a világ magyarságáért érzünk felelősséget.


– Brüsszelnek viszont láthatóan a CEU ügye lett a legfontosabb…

– Egyértelműen boszorkányüldözés folyik a kormány ellen a CEU ügyében. Tegyük tisztába a dolgokat! A kormány nem bezáratni szeretné az egyetemet, hanem tisztázni, egységesíteni kívánja a jogszabályt. A közhiedelemmel ellentétben a valódi lex CEU nem most született, hanem még Magyar Bálinték idejében, amikor Soros György elvárásainak megfelelően módosították a szabályokat, hogy akkreditálni lehessen az egyemet. Az a jogszabály egyértelműen a CEU-ra volt szabva. Egyébként látható, hogy kettős mérce működik Magyarországgal szemben. Példátlan, ahogy a CEU ügyében nekitámadtak hazánknak, miközben Brüsszel tétlenül nézte, hogy a Román Korrupcióellenes Bizottság zaklatja a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Líceumban tanuló diákok szüleit, mondván: törvénytelenül működik az iskola. Nálunk ezzel szemben egyetlen személyt sem ért semmiféle erőszak az állami szervek részéről.


– Ha már Brüsszel: a Fidesz nemrég nemzeti konzultációt indított, amelyben a párt az emberek véleményére kíváncsi többek között az illegális bevándorlás, a munkahelyteremtés, vagy éppen a rezsicsökkentés megvédése ügyében. Miért fontos ez?

– A baloldal demagógnak tartja az „Állítsuk meg Brüsszelt!” – szlogent, azonban van ennek egy mögöttes tartalma. Az Európai Unió létében, sikerében minden magyar ember érdekelt. Mi nem az Európai Unió ellen vagyunk, hanem a jelenlegi brüsszeli bürokrácia tagállamokat gyengítő törekvései ellen kívánunk fellépni. Azt szeretnénk, hogy a jelenlegi egyensúly a tagállamok kormányai és a brüsszeli bürokraták között ne boruljon fel, ne vegyen el döntési jogköröket Brüsszel a nemzetállami kormányoktól. Itt van például a tömeges migráció kérdése. Magyarország nem tesz mást, mint megpróbálja az uniós szabályrendszereket betartani, megvédeni az EU külső határait. A menekültkérdés megoldásának, a bevándorlás szabályozásának módja mindannyiunk jövőjére hatással van az unióban. Ezért is fontos, hogy a magyar emberek elmondják a véleményüket, hiszen minél többen visszaküldik a konzultációs kérdőívet, annál nagyobb felhatalmazás lesz a kormány kezében. Csak így lehet megvédeni azokat az intézkedéseket, amelyeknek köszönhetően áll a kerítés a déli határon, és nem lepik el az ország nagyvárosait illegális bevándorlók.


– Csakhogy Brüsszelben mintha nem látnák, mi folyik itt. A baloldali média szerint a Fideszt is a sorai között tudó Európai Néppárt is a párt kizárását fontolgatta.

– Hangulatkeltés van a dolog mögött, amit jól bizonyít, hogy egy héttel a miniszterelnök brüsszeli látogatása után a Fidelitas jelöltjét, Magyar Ágnes Zsófiát 96 százalékkal az Európai Néppárt legjelentősebb ifjúsági szervezetének, az Európa mintegy 40 országából tagokat tömörítő YEPP alelnökévé választották. Nagy elismerés ez a Fidelitasnak, s egyben újabb bizonyítéka annak, hogy az Európai Néppárt számít a magyar kormánypártra. Ifjúsági szervezetünk egyébként az elmúlt két évben óriási energiát fordított a külügyekre. Láttuk, hogy az itthoni baloldal által Magyarországról írt cikkeket olvasták leginkább az európai fiatalok. A Fidelitas éppen ezért számtalan európai rendezvényre küldött ki olyan szakembereket, akik a külpolitikában járatosak, és akik elmondták az álláspontunkat. Ennek eredménye, hogy Brüsszel nem tudta sem a Fidesz, sem pedig a Fidelitas ellen hangolni az Európai Néppárthoz tartozó ifjúsági szervezeteket.


– Nálunk viszont hónapok óta a kormány ellen hergeli a fiatalokat a volt SZDSZ ifjúgárdistáit a tagjai között tudó Momentum Mozgalom. Mi a véleménye róluk?

– Néhányan hajlamosak Orbán Viktorhoz hasonlítani a párt vezetőjét, Fekete-Győr Andrást. A miniszterelnök viszont soha nem állt volna egy olyan ügy mellé, amelyben a magyar emberek egy fontos ügyét, az olimpiát tették tönkre. Merthogy az egész mozgalom abból indult ki, hogy valamit tönkre akartak tenni. Jómagam pedig értékrend tekintetében és öndefiníció alapján sem látom, mi is ez a Momentum. Az biztos, hogy ugyanazt csinálják, mint a szebb napokat látott baloldali liberális pártok. És ahogy tőlük, úgy ettől a mozgalomtól sem láttunk eddig értelmes, intelligens, előremutató javaslatokat, arroganciájuk pedig elképesztő. Magyarország hosszú távú érdeke, hogy stabilitás legyen, aminek révén közös, hosszú távra szóló, nagy célokat fogalmazhatunk meg. Olyan célokat, amikben vagyoni helyzet vagy éppen generációs különbségek ellenére is együtt tudunk működni. Erre jelen pillanatban egyedül a Fidesz képes, amit a 2010 után elért eredmények is igazoltak. Mindez nem lehet csupán véletlen.

Takó Szabolcs