A párok 20-25 százalékát, mintegy 150 ezer családot érint a meddőség Magyarországon. Számukra a lombikbébiprogram az egyik esély arra, hogy saját gyermekük születhessen. A magyar társadalombiztosítás nemzetközi összehasonlításban kiemelkedő, öt beültetési kísérletet finanszíroz, és most további bővítésekről döntött a kormány.

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Tágabb értelemben nem csak a leendő szülők számára jelenthet megoldást az orvosi beavatkozás. A lombikbébiprogram ugyanis enyhítheti az európai társadalmak fogyásának aggasztó folyamatát. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján 23 éve foglalkoznak meddő páciensek kivizsgálásával és kezelésével. Az itt működő Asszisztált Reprodukciós Osztály egyike annak a három hazai intézménynek, ahol állami finanszírozással végzik a beavatkozásokat, átlagosan 400-500-at évente. A klinikán nincs várólista, a szükséges vizsgálatok után azonnal megkezdődhet a lombik kezelés.

Dr. Bánhidy Ferenc, a Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettesének tapasztalatai szerint sok meddő pár akár 10-15 évet is vár saját gyermekének fogantatására, míg végső lehetőségként ezt a kezelést választja. A szakember úgy véli, nagy szükség van lombikbébiprogramra, csak náluk évente 250-300 kisbaba születik ennek az eljárásnak köszönhetően, ami a klinikán levezetett évi 3600 szülés 6-8 százalékát jelenti.

– Gyermeket a világra hozni a legnagyobb csoda – fogalmaz a professzor, hangsúlyozva, hogy a magyar kisbabák 3-4 százaléka lombikkezelések segítségével születik.

– A nemzetnek szüksége van ezekre a gyermekekre. Mi a klinikán úgy véljük, hogy a tudomány vívmányait az emberi élet születésének szolgálatába állítani és jót tenni csodálatos dolog. Nap mint nap kapok boldogságot sugárzó gyermekfotókat olyan szülőktől, akiknek kisbabája a klinikán született a lombikkezelés után. A rektorhelyettes szerint a szám feletti embriók eltávolítása elsősorban erkölcsi kérdés, a jogi kereteket pedig egy 1998-as törvény szabályozza.

Kontinensünkön Dánia jár az élen a lombikprogramban, Európában itt végzik a legtöbb beavatkozást. Németországban és Ausztriában két-két kezelést finanszíroznak a biztosítók. Nagy-Britanniában egy beültetést lehet igénybe venni, és nagyon hosszúak a várólisták.

Önköltségi áron az eljárás igen drága Magyarországon, nagyságrendileg egymillió forintba kerül, de még tb-támogatás esetén is 2-300 ezer forintos gyógyszerköltséggel kell számolniuk a résztvevőknek.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő jelenleg páronként 5 beültetést finanszíroz, de a volumenkorlát miatt az egyes meddőségi centrumok évente csak meghatározott számú támogatott kezelést végezhetnek. Az ország meddőségi klinikái 20-30 százalékos eredményességgel működnek, ami azt jelenti, hogy a kezeléseken átesett párok közül minden harmadiknak vagy negyediknek lesz kisbabája.

A meddő párok és szakemberek már évek óta szorgalmazzák, hogy szűnjön meg a beültetéseknél a volumenkorlát, ami sorban álláshoz vezetett. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a múlt hét végén jelentette be, hogy a kormány emeli az egészségbiztosítási kassza terhére évente elvégezhető lombikkezelések számát, illetve azok támogatását. Ezenkívül ha egy pár az első öt lombik­eljárás valamelyikén sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy alkalommal támogatja az állam a beavatkozást.

A kezeléseket és a velük járó finanszírozást három kiemeltként kezelendő állami meddőségi központba: a János-kórházban működő Budai Meddőségi Centrumba, a SOTE I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára, valamint a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára terelik. Az állami klinikákon megemelik a beavatkozásokhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás mértékét, a jelenlegi 70-ről 90 százalékra. A magánellátóknál a gyógyszertámogatás 55 százalék lesz.

A szaktárcánál úgy vélik, a lombikprogram kiszélesítésével két-három éven belül megduplázódhat, tehát a jelenlegi mintegy hatezerről tizenkétezerre emelkedhet a beavatkozások száma, így remélhetőleg egyre több pár átélheti a babavárás örömét.

Szabó Judit