Bemutatta az LMP 2018-as országgyűlési választási listájának első harminc helyezettjét a párt miniszterelnök-jelöltje vasárnap Kecskeméten.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Szél Bernadett a párt kétnapos kongresszusát záró sajtótájékoztatón elmondta: az LMP az első párt, amely listáját nyilvánosságra hozza.    

Az LMP kongresszusán elfogadott névsor szerint az országos lista első helyén Szél Bernadett áll, őt követi sorrendben: Hadházy Ákos, Ungár Péter, Schmuck Erzsébet, Keresztes László Lóránt, Kanász-Nagy Máté, Demeter Márta, Lengyel Szilvia, Ferenczi István, a tizedik helyen pedig Ábrahám Júlia indul.

Szél Bernadett kiemelte: az országgyűlési képviselőjelöltek mindegyike indul egyéni körzetekben is. A pártnak mind a 106 körzetben van jelöltje, akiket országjárás során mutatnak majd be az elkövetkező időszakban.

Hozzátette, hogy a lista első tíz helyén ötven-ötven százalékos a nemek aránya, a lista további részében pedig két azonos nemű után ellenkező nemű jelölt következik.

A társelnök részletesen bemutatta az LMP kongresszusán elfogadott névsor szerint az országos lista első tíz helyén álló jelölteket.

Az első helyen álló miniszterelnök-jelöltet a lista második helyén Hadházy Ákos társelnök, frakcióvezető-helyettes követi, aki Szél Bernadett szerint sokat tesz a demokráciáért, és azért hogy az országban működő „korrupciós gépezet” le tudjon állni.

A harmadik Ungár Péter, a párt elnökségi tagja, az Európai Zöld Párt elnökségi tagja, aki a Magyarországon erősödő orosz befolyásra hívta fel a figyelmet a sajtóban – közölte Szél Bernadett.

A negyedik Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes, a párt gazdaságpolitikusa és egyik alapítója. Őt követi Keresztes László Lóránt, korábban elnökségi tag, pécsi önkormányzati képviselő, az Európai Unió Régiók Bizottságának tagja.

A lista hatodik helyén Kanász-Nagy Máté szerepel, az LMP „saját nevelésű” politikusa, a párt szóvivője. A hetedik Demeter Márta, aki honvédelmi és biztonságpolitikai ügyekben került az érdeklődés „homlokterébe”, személye garancia a „korszakváltásra” az LMP  miniszterelnök-jelöltje szerint.

A sorrendben következő Lengyel Szilvia, az LMP egyik alapítója, korábbi országgyűlési képviselő, jelenleg az Ökopolisz Alapítvány társelnöke. A lista kilencedik helyén álló Ferenczi István szintén LMP-alapító, elnökségi tag, kispesti önkormányzati képviselő. Szél Bernadett a lista tizedik helyén levő Ábrahám Júliáról elmondta: elnökségi társa, a párt egészségügyi kabinetének vezetője.

A párt miniszterelnök-jelöltje felidézte: az LMP kétnapos kecskeméti kongresszusának első napján, szombaton, az Új Kezdet nevű párttal történő együttműködésről állapodtak meg a kampányidőszakra. A megállapodás értelmében az Új Kezdet a lista 3., 10. és 12. helyét fogja birtokolni, ez azt jelenti, hogy közös frakcióban fogják folytatni a munkát.

Szél Bernadett kiemelte: a kormányváltás mellett korszakváltásra is készülnek.

Hadházy Ákos a sajtótájékoztatón elmondta: a teljes korszakváltáshoz az LMP listáján már szereplő, kellően hiteles, elszánt és felkészült politikusokra van szükség.

Hadházy Ákos arra az újságírói kérdésre, mit szól ahhoz, hogy a kormány feljelentést tesz ellene, azt mondta: kérni fogja a mentelmi jogának kiadását. Véleménye szerint egy ilyen pernél be lehet szerezni azokat a bizonyítékokat, amelyeket állítása szerint a kormány számukra eddig nem adott ki.   

Ungár Péter kérdésre elmondta: az LMP nem támogat felső határ nélküli betelepítési kvótát, ugyanakkor támogat bizonyos szintű szolidaritást a többi európai uniós országgal. Mint mondta: a migrációval nem kampányolni szeretnének, hanem olyan megoldást találni, hogy emberségesek legyenek, ugyanakkor garantálni tudják a biztonságot is.

MTI

Az LMP XL. Kongresszusa megszavazta az országos lista első harminc jelöltjét. A végleges lista szövetségesünk, az Új Kezdet jelöltjeivel válik majd véglegessé – írja a párt a honlapján.

Íme a lista:

1.            Szél Bernadett

2.            Hadházy Ákos

3.            Ungár Péter

4.            Schmuck Erzsébet

5.            Keresztes László Lóránt

6.            Kanász-Nagy Máté

7.            Demeter Márta

8.            Lengyel Szilvia

9.            Ferenczi István

10.          Ábrahám Júlia

11.          Kis-Szenicey Kálmán

12.          Sallai Róbert Benedek

13.          Ecseki Virág

14.          Ikotity István

15.          Gerstmár Ferenc

16.          Hajdu Mária

17.          Csárdi Antal

18.          Kendernay János

19.          Rákosi Judit

20.          Kassai Dániel

21.          Cseloszki Tamás

22.          Apostol Klaudia

23.          Turcsán Szabolcs

24.          Moldován László

25.          Tessényi Judit

26.          Angyal Károly

27.          Komlósi Csaba

28.          Jancsó Andrea

29.          Kerpács Rezső

30.          Tóth Tamás

MTI, demokrata.hu