Az izraeli miniszterelnök mostani látogatása feladja a leckét azoknak, akik azt a képet próbálják kialakítani a nemzetközi nyilvánosságban, hogy a magyar kormány nem tesz meg mindent az antiszemitizmus ellen – mondta a Demokratának Szijjártó Péter.

A külügyminiszter a visegrádi csoport magyar elnöksége nagy sikerének tartja, hogy az első 18 nap alatt ide látogatott az egyiptomi elnök, az izraeli miniszterelnök, valamint több külügyminiszter is.

– A visegrádi együttműködés ma a legszorosabb és a leghatékonyabb együttműködés az Európai Unión belül. Nagyon kevés olyan szövetség van az európai közösségben, ahol ennyire hatékonyan tudnak közös álláspontot kialakítani, és ahol az unió jövőjét meghatározó tíz kérdésből nyolcban-kilencben egyetértenek. Azt, hogy a csoport branddé vált világszerte, világosan mutatja, hogy ha válságosabb időszakokban összeülnek a visegrádi országok vezetői, az egész világon érezhető egyfajta feszült várakozás, hogy milyen álláspontra helyezkedünk – mondta lapunknak Szijjártó Péter – Az elmúlt időszak történelmi kihívásai egységessé tettek, megerősítettek bennünket. Azok a szétszakítási kísérletek pedig, amelyek Nyugat-Európa részéről többször érték a csoportot, eredménytelenek maradtak – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Lapunkban emellett teljes terjedelmében olvasható Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszéde, s részletesen foglalkozunk Benjamin Netanjahu háromnapos budapesti látogatásával is.

A Demokrata július 26-tól kapható az újságárusoknál.