Nagyszabású védelmi gyakorlatot tartanak szerdán és csütörtökön Kőbányán – közölte a fővárosi kormányhivatal kedden az MTI-vel, jelezve: a gyakorlat idején, annak helyszínei közelében előfordulhatnak a „nyugalom megzavarására alkalmas látvány- és hanghatások”, de valós veszély nem áll majd fenn.

Fotó: MTI

A közlemény szerint több mint háromszáz ember és 25 szervezet részvételével szervez együttműködési gyakorlatot Budapest Főváros Védelmi Bizottsága Kőbányán. 

A honvédelmi gyakorlat forgatókönyve szerint robbanás történik a Kőbányai Szabadidő és Ifjúsági Központban, ahol ezt követően tömeges mentésre és sérültellátásra lesz szükség. A kulturális központban lesz a sérültek regisztrációja és további kezelése. Ezzel párhuzamosan a kőbányai pincerendszerben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bevetési egysége egy dinamikus fegyveres beavatkozást, a honvédségi tűzszerészek pedig robbanóeszközök felderítését és hatástalanítását gyakorolják.

A gyakorlat alatt a X. kerületi Előd utca és Halom utca környékén időszakos forgalomkorlátozásra lehet számítani és parkolási tilalmat rendelhetnek el.

A Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, a Kőbányai Szabadidő és Ifjúsági Központ, valamint a kőbányai pincerendszer területén zajló, két hónapos előkészítés eredményeként létrejött „Réteges Védelem 2018” című gyakorlat célja a beavatkozásban résztvevő szervek és szervezetek együttműködésének fejlesztése, a koordinációs folyamatok gyorsítása, ezáltal a főváros és Magyarország biztonságának növelése.

A feladatban részt vesz a Magyar Honvédség, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Készenléti Rendőrség, a Polgárőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési egységének kijelölt erői, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Budapest Mentőszervezet egységei, valamint Kőbánya Önkormányzata és Budapest Főváros Kormányhivatala Védelmi Titkársága, továbbá hazai és nemzetközi együttműködő partnereik – olvasható a kormányhivatal közleményében.