Az MSZP szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) nemzeti érték, az pedig tudatos hazaárulás, hogy a kormány az egyetem bezárásával „fenyeget”.

Fotó: mti, archív, illusztráció

Az ellenzéki párt ezt annak kapcsán közölte az MTI-vel, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden kezdeményezte a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását, amelynek értelmében Magyarországon külföldi felsőoktatási intézmény akkor folytathat oklevelet adó képzést, ha a két ország kormánya kölcsönösen elkötelezi magát az intézmény működésének engedélyezése és támogatása mellett.
    
Sajtóhírek szerint Michael Ignatieff, az amerikai alapítású CEU rektor-elnöke a hallgatóknak és a tanároknak írt levelében a módosítást úgy értelmezte, hogy az az által vezetett intézményre is vonatkozik.
    
Az MSZP közleményében azt írta, az Orbán-kormány mindig új ellenséget keres, hogy elterelje a figyelmet saját bűneiről, így most, a civilek és Brüsszel után, a CEU ellen indított támadást.
    
A szocialisták közölték, az intézmény Magyarország egyik büszkesége, amely minden évben előkelő helyen végez a különböző egyetemi rangsorokban.
    
Megjegyezték, a CEU képzéséről számos magyar vezető került ki, még a kormánynak és a Fidesz európai parlamenti képviselő-csoportjának is van olyan tagja, aki itt végzett. 
    
A kormány szándékosan árt a magyar nemzetnek, Magyarországnak, ha gonosz politikai célokért bezárja az ország egyik legjobb egyetemét,hogy még néhány hétig folytathassák az ostoba és szánalmas Soros-ellenes propagandát – fogalmaznak.
    
Az MSZP rögzítette, kiállnak a CEU mellett, és erre szólítanak fel minden ellenzéki pártot és Magyarországon működő oktatási intézményt is.

MTI