Az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában egy magyar nő arról mesélt, hogy Németországnak a migránsok fontosabbak, mint az uniós állampolgárok. Másodrendű állampolgárrá vált, holott tizenkilenc évig élt kint. Rácz Emese szerint a menekültek sokkal könnyebben kapnak lakást, és egyre gyakoribb, hogy az uniós munkavállalókat emiatt küldik haza. Az asszony azt mondta: a menekülthelyzet miatt költözött haza Debrecenbe.

Rácz Emese 2017. december közepén költözött vissza Magyarországra, Debrecenbe. Visszatérésében szerepet játszott édesapja egészségi állapota is, de elsősorban a német gazdasági és politikai helyzet.

Az interjúban elmondta, hogy egyedülállóként a hároméves kisfiával közel két évig keresett lakást, a hatóság ugyanis a menekülteket vette előre. A hivatalokban az állami, politikai nyomásra a migránsok számára biztosítottak elsőként lakhatási lehetőséget. A szociális lakások elutasításánál, mint mondta, szerepet játszott helyzete, arra hivatkoztak, hogy nem tudná a rezsiköltségeket fizetni. Ezek után rákérdezett az egyik német főbérlőtől, hogy mennyi pénzt kap a menekültek után az önkormányzattól. Mint kiderült, 900 euró jár – fejenként.

Úgy látszik, a menekültek gazdaságosabbak, mint az uniós állampolgárok.

A teljes szemle a hirado.hu-n érhető el, ahol az interjú is megtekinthető.

demokrata.hu