Mesterházy Attila arra volt kíváncsi, miért kerülnek nagykövetjelöltek a külügyi bizottság elé értékelése szerint nagy ütemben.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán, szerk.

Mesterházy Attila az azonnali kérdések idején arról beszélt, hogy a külügyminiszter az elmúlt 2,5 hónapban több mint 20 nagykövetjelöltet delegált meghallgatásra a külügyi bizottságba. „Hova ez a sietség?” – kérdezte. Emlékeztetett, 2009-ben a fideszes Németh Zsolt a nagyköveti kinevezések felfüggesztését kérte a választásokig.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt válaszolta az értetlenkedő szocialista képviselőnek: az új külügyi törvényben azt terjesztette elő a tárca, hogy a nagyköveti terminus 5 év legyen, Mesterházy Attila azonban ezt 4 évre csökkentette volna, amit támogattak is. A 4 év pedig jó néhány nagykövet esetében most jár le, ezért kell nagyköveteket jelölnie – közölte. Hozzátette, azért most hallgatják meg a leendő külképviselet-vezetőket, mert a külügyi bizottság a jövő év első felében csak „limitált számban” ülésezik majd.

Mesterházy Attila azt is kifogásolta, hogy például olyan helyettes államtitkár lesz nagykövet, aki a keleti nyitásért felelt, ami szerinte azt jelenti, hogy ez a külpolitikai cél megbukott.

Szijjártó Péter erre azt mondta: a déli és a keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár is jól végezte a dolgát. Leendő nagyköveti munkájukat egyébként az MSZP is támogatta – jegyezte meg.

MTI, demokrata.hu