Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Huszonhét évvel ezelőtt, 1991. február 15-én alakult meg a Visegrádi Együttműködés, azaz a V4. Nem kerek évforduló a mai, de mégis fontos megemlékezni róla, mert annyira felértékelődött ez a formáció.Huszonhét éve Antall József magyar miniszterelnök kezdeményezésére ültek tárgyalóasztalhoz az érintett államok vezetői, s állapodtak meg a szoros és hosszú távú együttműködésben. A példát az a maga idejében különleges szövetség jelentette, amelyet 1335 novemberében alkotott meg Károly Róbert magyar, III. Kázmér lengyel és Luxemburgi János cseh uralkodó Visegrádon.

A V4 nem nyugatellenes együttműködés, de védi tagjainak érdekeit a gazdagabb nyugati államok néha túlzottan is erős és profitéhes törekvéseitől a régióban. Így volt ez a XIV. században is, amikor azért jött létre elsősorban a visegrádi szövetség, hogy megtörje Bécs árumegállító jogát, és olyan új kereskedelmi útvonalakat hozzon létre, amelyek elkerülik a császárvárost.

A huszonhét éve megalakult V4 legfontosabb és hivatalosan is deklarált célja az érintett államok függetlenségének megteremtése, és a demokrácia, valamint a szabadságjogok helyreállítása volt. A szövetség története során változó intenzitással működött, de sohasem szűnt meg, illetve sohasem függesztette fel a tevékenységét, mint ahogy azt ma többször is hallani a hazai balliberális oldalon – természetesen lejárató szándékkal. Az viszont igaz, hogy a V4 2015 nyarán, vagyis a migrációs válság kezdetével fonta minden korábbinál szorosabbra kötelékeit. Az együttműködés mára azonban már a kultúra, a gazdaság, az idegenforgalom, a munkaerőpiac területére is kiterjed.

A még most is zajló budapesti V4 rendezvénysorozat – melynek a múlt hét végén tartott budapesti karnevál is része volt, az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezett filmfesztivál pedig csak február 17-én fejeződik be –, főként a kulturális és turisztikai együttműködésre koncentrált. Nem marad ki a sorból a sport sem, közös, visegrádi program lesz tavasszal a Dunai Regatta, később pedig a V4 Kerékpárverseny.

Külön kell szólni a visegrádiak közös külpolitikai erőfeszítéseiről. Például arról az egyeztetett és összehangolt agrárpolitikáról, amit az EU-n belül induló költségvetési tárgyalásokon képviselünk majd. Ez gazdasági kérdésnek tűnik ugyan, de rendkívül fontos politikai vonzatai vannak.

Meg kell említeni a V4 markáns, alkut nem ismerő migránspolitikáját, egy tágabb szövetségesi rendszer kiépítését a régióban, valamint fontos nemzetközi kapcsolatok létrehozását. Ebben Magyarország élen jár kezdeményezéseivel. Elég, ha csak a visegrádiak Izraellel, majd Kínával folyó tárgyalásait említjük, sőt, a külgazdaságért felelős miniszterek asztalhoz ültek már ausztrál kollégájukkal is – most, február 22-én külügyminiszteri szinten tart egyeztetést a V4 Ausztráliával.

Rendkívül fontos megemlíteni, hogy megkezdődött a kapcsolatfelvétel Sebastian Kurz Ausztriájával is. Bár arról nincs szó, hogy Bécs belépne a visegrádi szövetségbe, de a szoros együttműködés, és a kölcsönös támogatás gondolatát minden érintett fél elfogadta.

sinkovics