Éric Fourniert méltatta közleményében Hoffmann Rózsa.

Fotó: MTI, archív

Fotó: MTI, archív

Éric Fournier, a Francia Köztársaság volt budapesti nagykövete a klasszikus diplomácia mára sajnálatosan megritkult pozitív példáját szolgáltatta a közelmúltban, amikor jelentésében határozottan cáfolta azokat a hazug állításokat Magyarországról és miniszterelnökünkről, amelyekkel zsúfolásig megteltek az utóbbi idők nemzetközi vonatkozású hírei.

– írja az Emmanuel Macron által menesztett diplomatáról Hoffmann Rózsa.

A volt nagykövet nem arról küldött jelentést, amit a nyugat-európai ellenséges sajtó és politikai divat elvárt volna tőle, hanem józanul, becsületes módon kiállt az igazság mellett, rámutatván, hogy az itthon is ismert hamis vádak a nemzetközi és itthoni ellenséges sajtó irigység szülte túlkapásai, hogy sem idegengyűlölet, sem antiszemitizmus nem jellemzi a magyarországi közéletet. Vajon mire alapozta Fournier úr ezt a határozott véleményét?

– teszi fel a kérdést.

Természetesen nem sajtóértesülésekre, hanem négyévnyi magyarországi életének személyes tapasztalataira. Amikor is bárhol megfordult, ott normális élettel, barátságos emberekkel, bizakodó családokkal, őszinte szavakkal és érzelmekkel, tisztelettel és szeretettel, azaz a keresztény értékrend megnyilvánulásaival találkozott. Köszönjük az igazság érdekében tett szolgálatát, Fournier úr! Távozását őszintén sajnáljuk!