Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely magát függetlennek tartó polgármestere a Népszavának adott interjújában az ellenzéki összefogás és egy új politikai mozgalom mellett az Orbán-kormányt megdöntő lehetséges forradalom is szóba került.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, szerk.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, szerk.

„A legutolsó magyar forradalomra emlékezünk, amely 62 éve volt. A következőre azonban nem biztos, hogy 62 évet kell várni” – mondta Márki-Zay arra a felvetésre, hogy október 23-án felszólal Hadházy Ákos, az LMP volt politikusának tüntetésén.

…igenis kell egy Magyar Gárda, amiben ott vannak a zsidók, a cigányok és a baloldaliak is.

Ezt október 7-ei Facebook-monológjában mondta a polgármester, aki most korrigálta ezt a félreérthető kijelentést: „mindez csak egy hasonlat volt, de elismerem, még ez is hiba volt” – mondta.

Márki-Zay Péter mozgalmat fog indítani, de a Népszava érdemi információt nem tudott kihúzni belőle. Annyi derült csak ki, hogy az egyesület beadta a mozgalomalapításhoz szükséges dokumentumokat.

A fő célunk, hogy a jövő évi önkormányzati választáson minden város Hódmezővásárhely legyen.

Az interjú végén, amikor ismét szóba került a lehetséges forradalom, Márki-Zay az ellenzéki szokásoknak megfelelően elővette a Románia-kártyát: „Amikor majd Románia elrobog mellettünk, amikor egy esetleg bekövetkező válság miatt ismét nem lehet majd itthon munkát találni, akkor az emberek rádöbbennek, hogy mi is valójában az Orbán-rendszer öröksége…”

A polgármester szerint „nagyon hirtelen előkerülhetnek a Molotov-koktélok és az erőszak is”. Egyértelműen utal rá, hogy ezt nem szeretné, de persze nem zárja ki ezt a lehetőséget.