A valasztas.hu-n közzétett, 100 százalékos feldolgozottságú adatok alapján a hódmezővásárhelyi polgármester-választást Márki-Zay Péter (független) 13 076 szavazattal (57,49 százalék) nyerte, Hegedűs Zoltánt, a Fidesz-KDNP jelöltjét, a város alpolgármesterét 9468-an (41,63 százalék), Hernádi Gyulát (független) 201-en (0,88 százalék) támogatták. A voksoláson a szavazópolgárok több mint 62 százaléka vett részt.
 

Képernyőfotó: YouTube.com/Privátszféra


Képernyőfotó: YouTube.com/Privátszféra

Hódmezővásárhelyen Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester halála miatt kellett időközi polgármester-választást kiírni.

Márki-Zay Péter kijelentette: köszönettel tartozik minden hódmezővásárhelyi polgárnak, függetlenül attól, hogy kire voksolt, hiszen a szavazásra jogosultak több mint 60 százaléka járult az urnákhoz.
    
„A mai választás Hódmezővásárhelyen azt bizonyította, hogy az országban van még demokrácia, hiszen az emberek kifejezték a véleményüket” – fogalmazott Márki-Zay Péter. „A demokrácia legfontosabb értékeink egyike, ha nem a legfontosabb, ne hagyjuk elveszni!” – szólított fel.
    
Véleménye szerint Hódmezővásárhelyen és az országban is rendszerváltó hangulat van. „Ma a városban az emberek összefogtak és megmutatták, hogy Hódmezővásárhelyen és az országban is van igény szabadságra, demokráciára, jogállamra, piacgazdaságra és európai elkötelezettségre, valamint arra is, hogy megszűnjön a korrupció, a hazudozás és a megfélemlítés” – hangoztatta.
    
A leendő polgármester szerint az eredmények az egész országnak reményt adnak arra, hogy – a hazugságokkal ellentétben – a Fidesz legyőzhető.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a választás eredményét kommentálva az MTI-vel közölte: nagyon fontos tanulság, hogy ha Hódmezővásárhelyen az ellenzék le tudja győzni a Fideszt, akkor az ország bármelyik pontján le tudja győzni. Az is fontos üzenet, hogy ha van összefogás, akkor van győzelem – tette hozzá. 
    
Az ellenzéki politikus háláját fejezte ki a helyi polgároknak, politikusoknak és pártoknak, valamint a független polgármester-jelöltnek, hogy „nem vártak a csodára, hanem megcsinálták”. Ezzel hitet adtak minden változást akaró embernek, akik nagy többségben vannak a Fidesszel szemben – hangoztatta.
    
Vona Gábor, a Jobbik elnöke – gratulálva Márki-Zay Péternek – fordulópontról beszélt a közösségi oldalán közzétett videoüzenetében a hódmezővásárhelyi választás eredményét értékelve.
    
„A mai nap azt üzente, hogy van remény, Magyarország” – fogalmazott az ellenzéki politikus, az április 8-i országgyűlési választásra utalva.
    
A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc úgy vélte: Márki-Zay Péter győzelme azt mutatja: „több dolog köti össze a demokratákat az Orbán elleni harcban, mint ami elválasztja őket”. 
    
A Magyar Liberális Párt közleményében úgy értékelt: Hódmezővásárhelyen „átszakadt a gát”. Hozzátették: elkezdődött a változás, április 8-án pedig ez a lendület majd elsöpri az Orbán-kormányt.
    
Az Együtt – a Korszakváltók Pártja szerint „történelmi győzelem” a vasárnapi hódmezővásárhelyi polgármester-választás. Azt írták, Hódmezővásárhely új polgármestere bebizonyította: ha egy jelölt van, a Fidesz legyőzhető mindenütt.

A Fidesz vasárnap esti közleményében gratulált a vasárnapi időközi választások győzteseinek. A nagyobbik kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a kiskunhalasi időközi önkormányzati választáson több mint kétharmados, 68 százalékos támogatással győzött jelöltjük, Juhász György.
    
A hódmezővásárhelyi polgármester-választást értékelve úgy fogalmaztak, „férfias küzdelemben” alulmaradt jelöltjük egy független jelölttel szemben. Megjegyezték továbbá, hogy a Fidesz-KDNP az elmúlt egy évben 17 időközi önkormányzati választáson indult és abból hármat veszített el, 14-et „nagy fölénnyel megnyert”.

Magyar Munkáspárt hétfői közleményében azt írja, a választás nem a hódmezővásárhelyi emberekről szólt, „az ellenzéki pártok saját céljaik érdekében politikai kalandba vitték az embereket”. Thürmer Gyula elnök szerint „a dolgozó embereknek azonban nincs mit ünnepelni. Nem ők győztek, nem ők kerültek a polgármesteri székbe. Az összellenzéki összefogás hazug jelszó.  Nem a nép szolgálata, hanem a pénz iránti vágy hozta őket össze. Azt akarják elhitetni az emberekkel, hogy minden jobb lesz, ha áprilisban ők nyernek”. Szerinte „a dolgozó ember számára csak az hozhat változást, ha a Munkáspárt ott lesz a parlamentben”.

(MTI, OS, demokrata.hu)