Fotó: mti, archív

Magyarországnak meg kell őriznie 2010 után visszanyert gazdasági és politikai cselekvőképességét – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az alapításának 25. évfordulóját ünneplő GKI Gazdaságkutató Zrt. szerdai budapesti üzleti konferenciáján.

Az államtitkár hangsúlyozta: adottságként kell elfogadni, hogy kis, nyitott országként Magyarország érdekelt a globális kereskedelem fejlődésében, ugyanakkor érvényre kell juttatni a nemzeti érdekeket is. Meg kell találni a középutat, sem a globalista, sem a protekcionista politika nem alkalmazható korlátok nélkül – tette hozzá.

A kormánynak nemzeti érdekeken alakuló szuverén, cselekvőképes gazdaságpolitikát kell kialakítania, amely az Európai Unión belül garantálja, hogy az ország gazdasági teljesítőképessége hosszú távon és fenntartható módon nő, valamint a versenyképesség is erősödik – fejtette ki.

Csepreghy Nándor kiemelte: vannak viták Brüsszellel, de Magyarország nincs az Európai Unió ellen, érdekelt a jól működő, erős unióban. A versenyképes Európai Unióhoz erős nemzetállamokra van szükség, mindenkinek meg kell találnia azt a gazdaságpolitikai megoldást, ami leginkább illeszkedik a helyi sajátosságokhoz – jelentette ki.

(MTI)