Magyarország semmilyen kétoldalú megállapodást nem köt Németországgal addig, amíg Ausztria és Németország között nem születik megállapodás – ebben egyezett meg Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Sebastian Kurz osztrák kancellár, kedd esti telefonos tárgyalásuk során.

Ezt a Miniszterelnöki Kabinetiroda közölte az MTI-vel, hozzátéve: Orbán Viktor erről csütörtökön tájékoztatja Angela Merkel német kancellárt is berlini találkozójukon.

Orbán Viktor emellett tájékoztatta az osztrák kancellárt, hogy Magyarország álláspontja 2015 óta változatlan a migrációs kérdésben. Nincs olyan menedékkérő, aki elsőként Magyarországon lépett be Európa területére, hiszen a migránsok szárazföldi bevándorlási útvonala, a balkáni útvonal Görögországon és Bulgárián keresztül vezet, de főleg Görögország területén keresztül érkeztek a kontinensre az illegális bevándorlók – mondta el a kormányfő Sebastian Kurznak a kabinetiroda tájékoztatása szerint.

Orbán Viktor csütörtökön tárgyal Angela Merkellel, szerdán pedig Horst Seehofer német belügyminiszterrel és Wolfgang Schäuble-val, a Bundestag elnökével találkozik.