Lezárult a Védőháló a családokért projekt, amelynek keretében családokat segítő civil szervezeteket támogattak – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár Budapesten, sajtótájékoztatón.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Balog Zoltán közölte, az európai uniós forrásból megvalósuló, hatmilliárd forintos keretösszegű programban 154 szervezet projektjét támogatták. A nyertes programok tanácsot adnak a krízishelyzetbe került embereknek, hozzájárulnak a nemek közötti egyenlőség megteremtéséhez, segítik a kapcsolati erőszak megelőzését, a fiatalok felkészülését a családi életre, valamint a család és a munka összeegyeztethetőségét.     

A szervezetek 20 és 40 millió forint közötti összeget kaphattak, az átlagosan megítélt támogatás 38 millió forint volt – fűzte hozzá a miniszter. Balog Zoltán úgy fogalmazott, Magyarország akkor erősödik, ha a családbarát értékeket erősítik.     

A kormány együtt szeretne dolgozni a civil szervezetekkel, hogy a családok támogatás valóban hatékony legyen, erősödjön a családbarát gondolkodás, és egy olyan védőháló alakuljon ki a családok körül, amely nagyobb biztonságot ad a következő nemzedékeknek – emelte ki.     

A miniszter kitért a demográfiai mutatók pozitív változásaira is. Elmondása szerint a termékenységi arányszám 17 százalékkal nőtt az elmúlt öt évben, miközben csökken a szülőképes nők száma. Az elmúlt években 30 százalékkal nőtt a házasságkötések, 15 százalékkal csökkent a válások, és 23 százalékkal csökkent terhességmegszakítások száma.     

Ez azt bizonyítja, hogy fordulat történt a családi értékek megítélésében – mutatott rá Balog Zoltán.     

Novák Katalin hangoztatta: a kormány a családok biztonságát garantáló védőhálót szeretné megerősíteni, és ezt a célt szolgálta a most lezárult pályázat is, amelynek minden régióban vannak nyertesei, de kiemelten a fejlődő régiókra fordítják a pénzt.     

Magyarországon rendkívül gazdag az a civil világ, amely a családi értékek erősítéséért dolgozik, a programban ezért ezeket a helyi szinten értékes tevékenységet végző szervezeteket támogatják, hogy folytatni tudják munkájukat a családok érdekében – hangsúlyozta Novák Katalin.     

Az államtitkár megemlített néhány konkrét támogatott projektet is: az elnyert összegből bentlakásos hétvégét szerveznek ifjú házasoknak, kamasz-panasz workshopot tartanak, édesapákat, illetve anyósokat megszólító rendezvényeket szerveznek és népszerűsítik az önkéntességet is.

(MTI)