A Magyar Liberális Párt a kormányt tartja felelősnek azért, hogy vasárnap a fővárosi Kossuth téren „botrányba fulladt” az ünnepi megemlékezés.

Fotó: MTI, archív

Az ellenzéki párt elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az ünnep kordonok között telt és fizikai erőszakba torkollott, a vasárnapi történések pedig minden tekintetben méltatlanok 1956 szelleméhez és egy európai demokráciához.

Fodor Gábor elfogadhatatlannak és szégyenteljesnek nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök beszédében „lényegében lekommunistázta” az ellene tüntetőket.

Bírálta, hogy éppen az ünnep előestéjén léptették elő rendőr altábornaggyá az 1989-ben még III/II-es operatív tisztként dolgozó Tasnádi László vezérőrnagyot, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkárát. Ellenérzését fejezte ki amiatt is, hogy Boross Péter volt miniszterelnök azt a kérdést tette fel saját ünnepei beszédében, hogy: „nem kellene összeállítanunk egy-két kiragadott tételt az amerikai imperialisták gaztetteiből, kiragadni egy-két tételt, és azt is bemutatni?”. Nem diabolizálni kellene az Egyesült Államokat, hanem világossá tenni, hogy az USA Magyarország egyik fontos partnere – hangoztatta Fodor Gábor.

A független képviselő úgy ítélte meg, hogy a kormány „szemezget a történelemből”, mert a számára kedves elemeket megtartja, a kellemetleneket kidobja. Hol van Nagy Imre, hol van Bibó István, hol van Göncz Árpád vagy a Petőfi Kör? – tette fel a kérdést.

MTI