Meglepő vallomással jelentkezett Facebook-oldalán a nemzet anyósa.

Fotó: MTI, archív, szerk. 

Lendvai Ildikót az MTA-s hiszti ihlette meg, az eseményeket a Hófehérke meséjének segítségével interpretálta. Az ő megközelítésében Orbán Viktor a gonosz királynő, Hófehérke az MTA, a vadász pedig Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője.Az Alföldi Róbertet idéző koncepció alább olvasható:

Végre megértettem, miért ez az eszement támadás a Magyar Tudományos Akadémia ellen. Olvastam, hogy a Medián egy korábbi felmérése szerint az összes létező intézmény közül az MTA-ban bíznak az emberek a legjobban, az Akadémia bizalmi indexe 70. Nagyjából a következő történhetett: a kormányfő belenézett varázstükrébe, és megkérdezte: »Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb a világon?« Mire a tükör: »Szép vagy, szép vagy, szép kormányfő, de az Akadémiában jobban bíznak nálad!« Erre a szép kormányfő azonnal szólt a fővadászának, akit Palkovicsnak hívtak, hogy intézze el a dolgot.

Mint ismeretes, Palkovics László álláspontja szerint a kutatásra szánt források elosztásához meg kell határozni a prioritást élvező területeket. „Legitim igény, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló célokra fordítsuk az adófizetők pénzét” – mondta a miniszter a Magyar Hírlapnak.

A miniszter szerint nem elfogadható az az érv, hogy „majd mi eldöntjük, hogy mit akarunk kutatni, mivel ez az autonómiánk része”, ez ugyanis a világon sehol nincs így, sem az Európai Unió többi országában, sem az Egyesült Államokban. Palkovics László hangsúlyozta, a tudományos szereplőkkel együtt szeretnének megállapodni arról, hogy hová kerüljenek a források, átnézve az összes tudományterületet, de szükség van a prioritást élvező területek meghatározására.

Az akadémiának a költségvetéssel kapcsolatban megfogalmazott javaslataira reagálva Palkovics László úgy nyilatkozott: „az általuk javasolt két megoldás nem elfogadható. Az egyik ugyanis arról szól, hogy halasszuk el egy évvel a módosítást, ugyanakkor ez idő alatt semmi nem változna. A másik javaslat volt, hogy az intézethálózat fenntartására jutó húszmilliárd forint maradjon az MTA-nál, de ez meg azt az elvet sértené meg, miszerint a kutatásra szánt összegeket egy helyen akarjuk tervezni a jövőben.”

A költségvetés elfogadását követően a kormány elkezdi kialakítani a kutatás-finanszírozási rendszert, amellyel kapcsolatban tovább akar tárgyalni az MTA-val – mondta a miniszter. Palkovics László egyértelművé tette: ez a rendszer nem határozza meg, hogy melyik kutató mit kutasson.

Végre megértettem, miért ez az eszement támadás a Magyar Tudományos Akadémia ellen. Olvastam, hogy a Medián egy korábbi…

Gepostet von Ildiko Lendvai am Dienstag, 10. Juli 2018