A márciusban indított, és jelenleg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet égisze alatt működő Székelyföldi Vándorbölcső Program eddigi legszebb ünnepére került ma sor Csíkszeredában, a Szent Ágoston templomban.

Forrás: Sepsiszéki Nagy Balázs

Forrás: Sepsiszéki Nagy Balázs

„Advent második vasárnapján az oltár elé tizenegy bölcsőt helyeztünk el és mindegyik gazdára is talált. A középen elhelyezett bölcső a gyáli Ágymester Manufaktúra tulajdonosának, Czotter Andrásnak az ajándéka, aki 2012-ben a nemzetnek felajánlott bölcsőivel Magyarországon elindította a vándorbölcső mozgalmat” – meséli a székelyföldi program elindítója, Sepsiszéki Nagy Balázs. „Ezt a bölcsőt a hetedik gyerekét váró, Csíkszentléleken élő Esztány család fogja elsőként 6 hónapon át használni. A többi bölcsőből maradt Csíkszeredában, de került Zsögödbe, Csíkcsicsóba, Csíkpálfalvára, Csíkszentkirályba, Csíkszenmártonba és Csíkdánfalvára is. A bölcsők többségében a harmadik gyereküket váró családokhoz jutottak” – avat be a részletekbe az erdélyi író, néprajzkutató. 

Az adományozók között voltak magánszemélyek és magyar közösségépítő szervezetek. Öt bölcső névadói ausztráliai magyar adományozók voltak. Egy idős hölgy egy megkímélt pólyával járult hozzá a programhoz, ami rögtön gazdára is talált. Az Anyanapló szerkesztője, Bogyó Rita jóvoltából valamennyi bölcsőben anyanaplót is el tudtak helyezni. 

A program keretében Sepsiszentgyörgyön és Nyárádszeredában is voltak vándorbölcső átadások vasárnap.

Én úgy látom, hogy a következő száz esztendő a magyarság felemelkedéséről fog szólni, mert amelyik nemzet bölcsőkbe fektet, az a jövőjébe fektet

– vallja Sepsiszéki Nagy Balázs, aki egyúttal köszönetet mondott az adományozóknak, önkénteseknek és mindenkinek, aki segítette a nemes ügyet.