Hétfőn, 11 óra körül leállt az Index.hu. A portál Facebook-oldala sem adott életjelet magáról.

Képernyőfotó: Index.hu

Képernyőfotó: Index.hu

A Facebook-oldalon a leállás előtti órában 15 percenként tettek közzé egy posztot, az utolsót 11:01-kor. Majd’ egy órán át nem volt új bejegyzésük, a kommentelők is csak találgattak, mi állhat a háttérben. Magán a weboldalon ellenben sejtelmes üzenet volt olvasható:

Sajnos az oldal jelenleg nem érhető el. Igyekszünk minél előbb, változatlan formában újra elérhetővé tenni az Indexet, és továbbra is függetlenül tájékoztatni minden olvasónkat.
Szíves türelmüket és megértésüket kérjük, jelenleg nincs másik_

Mint ismeretes, az Index-közeli CEMP-X Online nevű vállalat nemrég tulajdonost cserélt. Ennek alkalmából a hírportál függetlenségi mérőt készített, amelyen három kategória van: független, veszélyben, nem független. A mutatót természetesen a független tartományba rajzolták. Íme:

Fotó: Index.hu, Facebook

Friss: Újra elérhető a portál

Újra elérhető az Index, az átmeneti leállás pedig egy pénzkérő akcióba illeszkedik: 

A Bejelentés után több út állt előttünk: az egyik szerint hagyjuk a fenébe az egészet, elmegyünk újságírónak máshová a szűkülő hazai nyilvánosságban, PR-esnek, londoni mosogatófiúnak, bárminek. A másikat egyszer már választottuk, ez történt tavaly, amikor kiderült a Spéder–Simicska-alku. Összeszorított foggal, nekikeseredve, káromkodva, de dolgozunk, mintha mi sem történt volna.

Hétfő délelőtt viszont olyat tettünk, mint amit még soha: lekapcsoltuk az Indexet egy időre, hogy akinek fontos, átérezhesse, milyen lenne, ha nem lennénk. Most ugyanis kipróbálunk egy harmadik utat: Pénzt kérünk a kivéreztetett indexre, hogy minél kevésbé függjünk a ki tudja, milyen pénzből megvásárolt CEMP-től. 

Fotó: képernyőkép, archív

Képernyőfotó: Index.hu

A pénz, amit az olvasóink adnak, a miénk lesz, hogy mindenféle égi és földi hatalomtól függetlenül tudjunk dolgozni, hogy továbbra is jó újságot csinálhassunk. (…) Folyamatosan beszámolunk majd arról, hogy mennyi pénzt kaptunk, és közölni fogjuk azt is, mire költöttük. A támogatók nevét viszont bizalmasan kezeljük, nem kell senkinek attól tartania, hogy hátrány érheti a független sajtó támogatásáért

– ígérik.

A potenciális támogatók különböző személyre szabott csomagok közül választhatnak: 

Képernyőfotó: index.hu