Mivel az Európai Unió polgárainak tíz százaléka az őshonos nemzeti kisebbségekhez tartozik és öt százalékuk bevándorló, az uniónak különbséget kell tennie e két csoport között – mondta Szili Katalin Nagymegyeren a felvidéki magyar polgármesterek és képviselők VII. Önkormányzati Szabadegyetemén.

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

„Amíg Európa az őshonos kisebbségek helyzetének megoldásában nem követi a saját maga által deklarált értékeket, addig nem a megoldás, hanem a probléma része lesz és addig a valóságban a XXI. századba sem lépünk át” – tette hozzá a határon túli autonómiaügyek egyeztetésének miniszterelnöki megbízottja.
    
Az Európai Unió nem odázhatja el a kérdés megválaszolását és mindenütt biztosítania kell a nemzeti kisebbségek számára az anyanyelvük használatát a hivatalokban, az orvosi ellátásban és a mindennapi élet során – hangoztatta Szili Katalin
    
„Ahol van önigazgatás, ott nincs elvándorlás. Az adott nemzeti kisebbségek megélhetik önazonosságukat és a szülőföldön való boldogulás lehetőségét” – fogalmazott a politikus.
    
A miniszterelnöki biztos elmondta, a Magyar Közösség Pártja a magyarországi modellt tartja követendőnek a nemzetiségi kérdés kezelésében, az uniós keretek tiszteletben tartásával. 

(MTI)