Közös infrastrukturális fejlesztésekről írt alá szándéknyilatkozatot Palkovics László osztrák kollégájával, Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai miniszterrel hétfőn Bécsben.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A magyar  innovációs és technológiai miniszter tárgyalásai végeztével az MTI tudósítójának elmondta, szó volt a szuperszámítógépek parkjának közös bővítéséről. Magyarország Ausztriával közösen szeretne létrehozni egy szuperszámítógép-központot. Korábban egy németországi tartománnyal, Baden-Württemberggel is folytattak már tárgyalásokat egy hasonló központ létrehozásáról – mondta Palkovics László.

A szándéknyilatkozatban szerepel többek között a két ország közötti vasúti összeköttetés javítása. A Budapest és Bécs közötti vonatközlekedés menetideje akár negyedórával is csökkenhet, ha a műszaki feltételek javítása mellett a szervezés hatékonyabb lesz. A legnagyobb időveszteséget az okozza, hogy még mindig meg kell állni a határon, amit el lehet kerülni többek között azzal, ha olyan vonatvezetőket alkalmaznak ezen a vonalon, akiknek mindkét országban érvényes vezetői jogosultságuk van – mondta a miniszter. 

A megbeszélésen szó esett még az Európai Unió I Mobilitási Csomagjáról, amelyről Palkovics László hangsúlyozta: nem kedvező Magyarország szempontjából, mivel sérti a teherfuvarozók érdekeit. A magyar miniszter arra kérte Norbert Hofert, segítsen abban, hogy változtassanak a szabályozáson, és a magyar cégek ne szembesüljenek a csomag versenykorlátozó intézkedéseivel.       

A találkozón egyebek mellett szóba került az ideiglenes rendszámok kölcsönös elismerése is, jegyezte meg Palkovics László.