A kormánypártok arra kérik Vona Gábort, a Jobbik elnökét, hogy utasítsa Kovács Béla EP-képviselőt: jelenjen meg a nyomozóhatóságok előtt.

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője a kormánypártok nevében tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatóján bírálta, hogy noha az EP már felfüggesztette a jobbikos EP-képviselő mentelmi jogát és az Európai Parlament, valamint a magyar ügyészség is beidézte meghallgatásra, eddig ezeknek nem tett eleget.

A kémkedéssel és költségvetési csalással gyanúsított jobbikos politikus hónapok óta bujkál, legutóbbi, június 23-ára tervezett meghallgatásával kapcsolatban pedig „gyenge fedősztorit” hozott arra, miért nem tudott ott lenni – értékelt a kormánypárti politikus.

Az ügyben súlyos vádak fogalmazódtak meg, Kovács Béla a gyanú szerint az oroszoknak kémkedett és pénzt szállíthatott a Jobbiknak – mondta.

A KDNP-s politikus közölte: az újabb forduló július 19-én lesz a Központi Nyomozó Főügyészségen, ha nem jelenik meg, nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki ellene. Hollik István úgy fogalmazott: reméli, a Jobbik nem süllyed erre a szintre, Vona Gábor pedig biztosra megy és utasítja az EP-képviselőt, hogy jelenjen meg a nyomozóhatóságok előtt.

Hollik Istvánt kérdezték az önkormányzati dolgozók sztrájkjáról is. Azt felelte: a kormánypártok minden béremelés mellé odaállnak, ha a gazdaság teljesítménye megengedi. Kifejtette, hogy az 1300 milliárd forintos adósságkonszolidáció előtt az önkormányzatoknak nem volt lehetőségük béremelésre, most azonban sokkal jobb gazdasági helyzetben vannak, erre is tér nyílik. Megjegyezte ugyanakkor, hogy erről az érdekképviseleteknek és az önkormányzatoknak kell megállapodniuk.

Megkérdezték arról is, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester megvásárolt egy Balaton-parti kempinget. Azt felelte: a tíz évvel ezelőtt bejelentett fejlesztési elképzelésekből nem lett semmi, ugyanakkor Magyarország érdeke, hogy a kiemelt turisztikai régió fejlődhessen, és reméli, hogy ez a lépés ehhez járul hozzá.

MTI