Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője úgy értékelte a vasárnapi szentendrei önkormányzati választást, hogy az ellenzék „sunyi koalíciója” megbukott, „az emberek nem hagyták magukat becsapni”.

A politikus hétfői budapesti sajtótájékoztatóján az előző napi, Fidesz-KDNP-s sikert hozó időközi képviselő-választásról szólva kifejtette: a baloldal és a Jobbik is beállt egy civil szervezet mögé, ám a voksolás győztese, Négyessy Katalin még a 2014-es Fidesz-KDNP-s eredménynél is jobbat ért el.

Kósa Lajos intő jelnek nevezte a választási eredményt, mert szerinte „az ellenzék valóban kizárólag a pénz és a hatalom által vezérelve (…), mindenfajta elvet félredobva próbált felhasználni egy civil szervezetet, eredménytelenül”.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, a választók tudták, hogy egy olyan ellenzéki összefogásról van szó, amely „fügefalevélként” csak felhasználta a Társaság az Élhető Szentendréért jelöltjét, Helyes Imrét.

A fideszes politikus szerint az összefogásnál a civil szervezetek részéről is jobb az óvatosság, mert „a független szervezet mögé beállt pártok egyébként egymással szinte semmiben nem értenek egyet, csak a gyűlölet és a hatalomvágy tartja őket össze”.

Azt is mondta, hogy „ez a kísérlet, ez a sunyi koalíció” inkább az ellenzéket osztotta meg, nem pedig a Fidesz szavazóbázisát.

Hangsúlyozta, hogy egy időközi választás eredményét csak „korlátozottan” lehet figyelembe venni az országos politika szempontjából, ám a vasárnapi voksolás érdekességét éppen az adta meg, hogy „nem a Fidesz tette fel magasra a lécet, és mondott all int, hanem az ellenzék”.

A Fidesz programja világos: a családok és az otthonteremtés támogatása, a csökkenő adók, az emelkedő fizetések, továbbá a gazdaság fejlesztése és a munkanélküliség csökkentése – sorolta Kósa Lajos.

A frakcióvezető kérdésre arról is beszélt, helyesli, ha a magyar hatóságok vizsgálhatják egy magyar civil szervezet külföldi támogatását.

MTI