Kijev, 2004 tele. Kínosan hideg van. De a főtérre kimennek az ukránok. A Majdan akkor vonul be a köztudatba. Európában sokan azt hiszik, hogy így hívják a kijevi főteret. Pedig ez csak a „tér” szó ukránul. Soros itt csinál felfordulást.

Vitalij Klicsko napjainkban Sorossal. A barátság és az üzlet megmaradt (Fotó: telegraf.com.ua)

Nem választást kell nyerni. A választások eredményét kell megkérdőjelezni. Ez Gene Sharp rendszerváltó módszertanának krédója. Az amerikai politikai technológus Soros György egyfajta mestere. Avagy kiképzője. Szerbia az első ebben a történetben, Grúzia a második, Ukrajna a harmadik. De van egy friss sztori is, hogy aktualizáljuk a helyzetet. Ez Donald Trump elnökké választásának „demokrata” megkérdőjelezése. Soros György nem tagadja, hogy finanszírozza ezt a kampányt. Van egy kínos párhuzam is: Charlottesville és Odessza. Kiprovokált halálok.

Az ukrán nemzeti jelkép a Majdanon. Gyorsan csalódtak a „demokráciában” (Fotó: inosmi.ru)

De vissza 2004-be, Ukrajnába. Viktor Janukovics donyecki oligarcha megnyeri az elnökválasztást a másik Viktor, Juscsenko előtt. A győztes nem egy szimpatikus ember. Elődje, Leonyid Kucsma választotta ki. Egyszerű módon: Janukovics ki tudta fizetni a választási kampányát. Ez megtörtént, Kucsma a döntésében kétkedőket egyszerűen tette helyre: „Ki fog fizetni? Te fogsz fizetni?”

Nem mintha a vetélytársa, Viktor Juscsenko sokkal emelkedettebb erkölcsű ember lett volna. Hivatalos életrajzában a következők olvashatók: a Ternopili Pénzügyi és Gazdasági Iskola elvégzése után könyvelőként kezdett el dolgozni. Miután 1975-ben befejezte tanulmányait, egy kolhoz főkönyvelőjének a helyettese volt, majd a KGB határőrségi egységénél teljesített szolgálatot a szovjet–török határon. Aztán hirtelen találkozott egy Soros György nevű amerikai vállalkozóval. 1990 és 1993 között a JSC Agroindustrial Ukrajna bank elnökhelyettese, majd első elnökhelyettese lett. Az idézet folytatódik: „Juscsenko nagy szerepet játszott az új ukrán pénznem, a hrivnya bevezetésénél, valamint a modern ukrán kereskedelmi bankrendszer megteremtésénél”. Kell ezt tovább magyarázni?

A Majdant azonban nem ő vezeti. Neki és Julija Tyimosenko majdani miniszterelnöknek más a szerepe. Kijev főterén fiatal, politikához nem köthető „civilek” vannak. A tiltakozás pártértelemben tulajdonképpen nem is releváns, sportolók, zenészek viszik a prímet. Például Vitalij Klicsko bokszhős, akiről gyorsan kiderül, hogy Angela Merkel „kedveli”. Ő később Kijev polgármestere lesz, egy másik Majdan után.

Aztán megjelennek a szakértő politikusok, akik átveszik a hatalmat. Viktor Juscsenko elnök lesz. Két évig. Ukrajna ugyanis 2006-ban úgy dönt, hogy elege van a „demokráciából”. Jön Janukovics. Nyilvánvaló: ez se sokkal vidámabb. Vlagyimir Putyin mondja, ez az ember megbízhatatlan. Nem Oroszország érdekei miatt, hanem mert kínos Ukrajnának. Janukovics életrajza ugyan nem kapcsolódik szorosan Soroshoz, de vannak benne kihívások. Például fiatalkorában kétszer is elítélték, egyszer rablásért, egyszer pedig erőszakos támadásért. Jól hangzik.

Az említett események után, az 1990-es években találkozunk újra vele, amikor szülőhelyén, a Donyecki területen, ahol sikeresen futtatta fel a körzet gazdasági érdekeltségeit, melyben Ukrajna leggazdagabb oligarchája, Rinat Ahmetov volt a partnere. Ahmetov is kemény ember. Amilyen ipart, érdekeltséget ő nem ellenőriz Ukrajnában, az nincs is. Talán feltűnik, hogy a neve nem egészen szláv hangzású. Ez igen sokat megmagyaráz. Csak miheztartás végett: ő a leggazdagabb ukrán üzletember, főtulajdonosa a System Capital Management csoportnak, amely szinte mindennel foglalkozik az acélipartól a bankszférán át a gyógyszergyártásig. Újságot, rádió- és tévéadót ellenőriz. Érdekes ember, no!

Soros viszont túl nyilvánosan jelent meg Ukrajnában. Akaratosan, törtetően, mérhetetlenül önzően. Követelt, nem kért. Pofátlansága nem ismert határt. Ukrajna egészét akarta. Gyárat, vállalatot, üzemet. Ipart és mindent, ami működik. A donyecki szénbányákat, a kijevi bankokat, azt az ukránt, akinek el lehet venni a fizetését.

Ez ma Ukrajna, de folytatjuk, mert muszáj!