Április 16-29 között a Szerencsejáték Zrt. nem mindennapi Ötöslottó akcióval várja a legrégebbi lottójáték szerelmeseit: a számos akciós pénznyereményen túl most még 50 nyereményautót is kisorsolnak. Az első idei Szuper Szerencsehetek során 20 darab SEAT Arona, 14 darab Volkswagen Golf Variant, 10 darab Volkswagen Passat és 6 darab Volkswagen Arteon keresi gazdáját.

Bár a mai fiatalok közül sokan nem emlékezhetnek rá, de a hazai lottótársaság történetében ikonikusak voltak a tárgynyeremény-sorsolások – a hat évtizedes Ötöslottó történetének első húsz évében szinte havonta lehetett értékesebbnél értékesebb tárgyakat nyerni. Először 1957. április 5-én tartottak tárgynyeremény-sorsolást, mely annyira sikeresnek bizonyult, hogy több mint hétmillió szelvényt küldtek játékba a Fortunában bízó játékosok. Az első évtizedekben megtartott 250 sorsolás keretében 505 darab öröklakás, 224 darab családi ház és üdülő, valamint 590 darab gépkocsi talált gazdára. De sokat elárul az 50-es, 60-as évek Magyarországának hiánygazdaságáról, hogy mennyire népszerűek voltak akkoriban az egyéb tárnyeremények: zongorát, csillárt, étkészletet, varrógépet, öltönyt és kosztümöt, sőt acélgereblyét és vetőgépet is nyerhettek a szerencsések. IDE kattintva képgaléirát láthatnak az 50-es évek Magyarországáról.

Igai slágernek persze abban az időben is autók számítottak. Ehhez érdemes tudnunk, hogy az 50-es években egy magánszemély csak külön engedély birtokában vásárolhatott gépkocsit, így egy autónyeremény sokszor még a pénznyereményeknél is nagyobb értéket képviselt. Az első lottón kisorsolt autónyeremény egy Wartburg 311-es volt, boldog tulajdonosa pedig egy akkor 13 éves kunszentmártoni fiú, Molnár Tibor lett. (Ekkoriban még semmi sem tiltotta, hogy a 18 év alattiak is játékba küldjék szelvényeiket!) Az ő példája is azt bizonyítja, hogy egy lottónyeremény bizony alapjaiban változtathatja meg egy ember életét. Egy 20 évvel később vele készített interjúból ugyanis kiderül, hogy a szerencsés iskolás végül az autószerelést választotta szakmájának.

A több mint 60 évvel ezelőtt kisorsolt 311-es Wartburg 0,9 literes, 37 lóerős motorjával és szinkronizálatlan váltójával hatalmas luxusnak számított. És, hogy mennyit változott a világ az elmúlt évtizedekben talán semmi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a most megnyerhető legértékesebb autó, a 190 lóerős Volkswagen Arteon már olyan extrákkal várja szerencsés gazdáját, mint a kulcsnélküli indítás, nyitás, zárás; táblafelismerő rendszer, sávasszisztens, fáradtságfigyelő, masszázs bőrülés, hangvezérlés, dinamikus led lámpa és távolságtartó tempomat.

A világ változik, de a szerencsébe vetett hit örök. További részletek a www.szerencsejatek.hu oldalon, illetve az értékesítőhelyeken.