A szokásos kettős mércét alkalmazza a baloldal az igazságszolgáltatással kapcsolatban is: koncepciós perekről, politikai indíttatású eljárásokról beszélnek, ha az ő oldalukról keveredik valaki gyanúba, miközben embereik kirobbanthatatlanok a bíróságokról, a magukat civilnek álcázó, Soros által finanszírozott alternatív politikai szervezeteik pedig a maguk torz világképére igyekeznek formálni vádhatóságokat és törvényszékeket.

A kettős mércét bizonyítják újabban a Tátrai Miklós elítélése vagy Czeglédy Csaba letartóztatása körüli reakciók. „Ők ártatlanok. Tudom, mert ismerem az ügyet és az eljárást. A nyomozó ügyészek, az elmarasztaló ítéletet hozó bírák a bűnösök. De jön majd új kor. Új kormány. A meghurcoltakat szabadon engedjük, és teljes anyagi és erkölcsi kárpótlást fognak kapni. A bűnös eljárásban részt vevők ellen meg minden törvényes eszközzel fellépünk. Akik bűnösen kiszolgálták Orbán rendszerét, nem számíthatnak megértésre. Tönkretettek embereket, családokat, életeket. Mert gyávák, megalkuvók, vagy csak egyszerűen megvehetők voltak. Nem lesz bosszú. Csak végre tisztességes igazságszolgáltatás lesz. Tisztességes kollégáimat zártátok börtönbe, mert engem nem tudtatok.”

E rá jellemzően modoros mondatokat Gyurcsány Ferenc írta ki Facebook-oldalára azt követően, hogy a Kúria június elején jogerősen elítélte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezetőit a hírhedt sukorói telekcsere ügyében. Mint ismert, a Velencei-tó partjára tervezett kaszinóberuházás során – Gyurcsány és az akkori magyar kormány tudtával és támogatásával – törvénysértő módon cserélte el a magyar állam a projekt számára kiválasztott területet egy izraeli befektető tulajdonában lévő, jóval kevesebbet érő három telekre, és így 1,2 milliárd forintos kár érte a költségvetést (Demokrata, 2011/38). Ezért Tátrai Miklós, az MNV volt vezérigazgatója három, Császy Zsolt, a cég korábbi értékesítési igazgatója két és fél év börtönbüntetést kapott. Mindkettejüket hűtlen kezelés bűntettében marasztalta el a Kúria.

Gyurcsány – ahelyett, hogy megkönnyebbülten felsóhajtott volna, amiért ő maga végül vádemelés nélkül megúszta az ügyet, miután a Központi Nyomozó Főügyészség bizonyítottság hiányában megszüntette ellene a hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozást – egyszerűen megfenyegette a bírákat, nyíltan befolyásolni próbálva az ítélkezést. Hiller István is kiállt az elítéltek mellett. A Magyar Szocialista Párt választmányi elnöke az ATV-ben mondta: „Nemcsak magánemberként, hanem az MSZP egyik vezetőjeként mondom, bírják a szolidaritásunkat, biztos vagyok benne, hogy ártatlanok és talpig becsületes emberek.” Hozzátette, hogy a kamerák előtt egy kézfogással is szeretné kifejezni támogatását Császy Zsoltnak.

Hasonló teatralitással áll ki a baloldal Czeglédy Csaba mellett. Az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt közös jelöltjeként mandátumot nyerő szombathelyi önkormányzati képviselőt, aki a szocialistákat, valamint Gyurcsányt is ügyvédként képviselte egyes ügyekben, több társával együtt egy munkaerő-közvetítő cégcsoporton keresztül elkövetett, 3 milliárd forintos kárt okozó költségvetési csalással vádolja az ügyészség. A nyomozás során egy bécsi bankban, a 2003-ban már adócsalás és más bűncselekmények miatt jogerősen 1 év 4 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Czeglédy által nyitott széfre is rábukkantak a hatóságok, amelyben egy kilogramm, mintegy 10 millió forint értékű aranyat találtak, amit lefoglaltak.

Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje (akinek szintén jogi képviseletet adott Czeglédy) óvatosan arra kérte a párt etikai bizottságát, hogy vizsgálja ki az ügyet, a pártvezetést pedig arra, hogy az eljárás végéig függesszék fel a Czeglédy ügyvédi irodájával kötött szerződést. Ugyanakkor hozzátette: „amennyiben ez is egy a korábbi évek és a közelmúlt politikailag megrendelt rendőrségi akciói közül, akkor azoknak kell felelniük, akik ebben részt vettek.” Vagyis Botka is fenyegetőzött. Molnár Gyula, az MSZP elnöke pedig az ATV-ben azt mondta: „amikor baj van és közelednek a választások, akkor a Fidesz szokás szerint megpróbál ügyeket kreálni”. A szombathelyi közgyűlés szocialista frakciója szintén kiállt Czeglédy Csaba mellett, a Demokratikus Koalíció hivatalos közleménye pedig koncepciós eljárás áldozatának nevezi az MSZP-s ügyvédet.

A baloldal tehát reflexszerűen ugyanazokkal a fordulatokkal reagál a számára kínos ügyekre: ha az övéi közül gyanúsítanak meg valakit valamilyen törvényszegéssel, az illető automatikusan „koncepciós per” áldozata lesz, az igazságszolgáltatás szerveit pedig nyíltan vagy burkoltan megfenyegetik. Valójában verbális terrort alkalmaznak, hiszen az efféle fenyegetőzés nyilvánvaló célja az ügyészségek, bíróságok elrettentése az érintett baloldali személyek elítélésétől.

Valószínűleg ennek is betudható, hogy számos esetben érthetetlen, közfelháborodást kiváltó fölmentő ítéletek születtek, vagy az eredetihez képest enyhébb minősítéssel enyhébb büntetéseket szabtak ki a bíróságok. Így történhet meg, hogy – legalábbis első fokon – senki nem felelős a tíz ember életét követelő 2010-es kolontári vörösiszapömlésért. Így sétálhatott ki vidáman a bíróságról a vesztegetésben vádolt Fürst György volt MSZP-s terézvárosi alpolgármester, vagy Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettes.

Mindeközben olyan valóban botrányos ügyekben, mint például a saját édesanyja, Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő 2007-es megölésének valótlan vádjával első fokon, bizonyítékok figyelmen kívül hagyásával elítélt, majd jogerősen hosszú évek múltán végül fölmentett Schönstein Sándor esete, nincs következménye az ártatlanul meggyanúsított fiatalember meghurcolásának. Hacsak az nem, hogy az elsőfokú ítéletet meghozó bírót, Nagy Antalt később kinevezték a Debreceni Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetőjévé…

Valóban vannak kirívó, botrányos esetek a hazai igazságszolgáltatásban, ám a tények ismeretében semmiképpen sem állítható, hogy az ügyészségek és a bíróságok a baloldaliakat tartják célkeresztjükben. Sőt, a baloldalnak valójában meghatározó befolyása van az igazságszolgáltatásra. Nem csak azért, mert – mint azt az oknyomozással foglalkozó Tűzfalcsoport feltárta – a korábban nyílt baloldali politikai állásfoglalása miatt fegyelmi eljárás alá vont, a baloldali Galamus csoportban aktívan ténykedő, lapunk főszerkesztőjét és egy munkatársunkat sajtópereknél példátlan módon első fokon egy év letöltendő fogházbüntetésre ítélő, jelenleg az Országos Bírósági Hivatal (OBH) szervezetfejlesztési és koordinációs főosztályán tevékenykedő Cserni János bíró manapság épp a Fővárosi Törvényszék elnöki székére pályázik, noha nyílt politikai tevékenysége alkalmatlanná teszi e független hatalmi ág bármely tisztségére.

A baloldali befolyást jelzi az is, hogy a Soros Alapítvány által létrehozott Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, az MSZP, az Együtt, az LMP és a DK nemrég Áder János ellenében jelölt köztársasági elnök aspiránsa, Majtényi László felesége, Kárpáti Magdolna a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának bírája, de a Tűzfalcsoport forrásai szerint akár választási ügyekben is közreműködhet. Az MSZP által 2010-ben alkotmánybírónak jelölt Mészár Róza ugyancsak a Kúrián ítélkezik, ebbéli minőségében történetesen ő mentette fel jogerősen a hivatali visszaélés vádja alól Molnár Gyulát, az MSZP mai elnökét és a volt SZDSZ-es Lakos Imrét egy fővárosi, XI. kerületi büntetőügyben.

Tény az is, hogy – mint korábban a Demokrata megírta – a George Soros hálózata által pénzelt „jogvédő” (valójában világnézeti harcot folytató alternatív politikai) szervezetek igyekeznek befolyásolni a magyar igazságszolgáltatást. Amint beszámoltunk róla, a 2012-ben az Amnesty International magyarországi lerakata, az úgynevezett LMBTQI-emberek javára ügyködő Háttér Társaság, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért, valamint két egyéni „szakértő”, Pap András László, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának munkatársa és Szontagh Veronika Anna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának kriminológus hallgatója által létrehozott Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport megdolgozza a bűnüldöző és ítélkező szerveket (Demokrata, 2017/6).

„Lobbizásunk eredményeként a hatályos Büntető Törvénykönyv gyűlölet­beszédre és gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó rendelkezései immár nevesítetten védik a szexuális irányultság, nemi identitás és fogyatékosság szerinti csoportokat, és a törvény továbbra is bünteti a közösség tagja elleni erőszak előkészületét. … a gyűlölet-bűncselekmények könnyebb felismerése érdekében listát készítettünk a hatóságok számára az előítélet-indikátorokból. Ehhez nemzetközi példákat vettünk alapul, és beépítettük valamennyi szakma álláspontját. Az indikátorlistát a rendőrségi szakvonal is elfogadta. …több mint 300 magyar és külföldi rend­őrnek, 60 ügyésznek és bírónak és 20 ügyvédnek tartottunk képzést, köztük a gyűlölet-bűncselekmények elleni rendőri szakvonal összes tagjának és budapesti rendőri vezetőknek. Az Országos Rendőr-főkapitányság gyűlölet-bűncselekmény szakvonalvezetőjének kezdeményezésére rendszeresen egyeztetünk a rendőrség képviselőivel, hogy az egyes vitatott kérdéseket megbeszéljük és közelítsük az álláspontokat. (…) A munkacsoport nyilvános megszólalásainak hatására a bűn­üldöző szervek több konkrét ügyben korrigálták a korábbi hibás jogi minősítésüket. A hatóságok cselekvésre sarkallása érdekében kiadványunkban 24 előítélet motiválta bűncselekményt mutattunk be, ahol jogalkalmazási hibák miatt nem került sor az elkövető felelősségre vonására” – hirdetik honlapjukon.

A Tűzfalcsoport emellett azt is feltárta, hogy a George Soros által finanszírozott feminista Patent Egyesület monitorozta a magyar bírákat, és adatbázist készített róluk. Az ugyancsak Soros által is támogatott, a Magyar Ügyvédi Kamarát is soraiban tudó Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa európai kérdőívet állított össze, amelyben az ügyvédek véleményt nyilváníthatnak hazájuk bíróságainak függetlenségéről. Úgy véljük, érdemes lenne felmérni az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsának függetlenségét is…

A Tűzfalcsoport azonban további balliberális befolyásra is rávilágít. Az új ügyvédi törvény ugyanis létrehozta az ügyvédek akadályoztatása esetén alkalmazandó helyettes ügyvéd intézményét, és a tényfeltáró csoport legutóbbi anyag­gyűjtéséből az derült ki, hogy az ügyvédi kamarák előnyben részesítik a Soros által támogatott Magyar Helsinki Bizottságot a helyettesek küldése során. Vagyis e jogi kiskapun át az új jogintézménybe a Soros-hálózat egyik politikai alakulata nyomulhat be.

Ágoston Balázs