Az Országgyűlés ma kezdi meg nyári rendkívüli ülésszakának utolsó ülését. A képviselők az első napon a jövő évi büdzséhez beérkezett módosító javaslatokról tárgyalnak, majd – várhatóan mintegy kétórás vita után – szavaznak is azokról.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A házelnöknek a parlament honlapján elérhető napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor a közelmúltban elhunyt Balás István volt MDF-es képviselőre történő emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Ezt követi a 2019-es büdzséhez benyújtott módosító javaslatok tárgyalása és elfogadása. Az Országgyűlés költségvetési bizottsága előzőleg csak olyan módosító indítványokat támogatott, amelyek nem változtatták meg a központi büdzsé hiányát az eredeti törvényjavaslathoz képest.

A kormány úgy állította össze az eredeti javaslatot, hogy a kabinet 4,1 százalékos GDP-bővüléssel számol jövőre 2,7 százalékos infláció mellett, és az ideinél alacsonyabb, 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycélt tervez. A bizottság módosító javaslata a központi alrendszer jövő évi bevételi főösszegét 19 580 milliárd 364 millió 600 ezer forintban, a kiadási főösszegét 20 578 milliárd 798 millió 500 ezer forintban állapította meg, mindkét oldal 267 millió 500 ezer forinttal nőtt.

A szavazás után interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangozhatnak el, majd az ülésnap végén később elfogadni tervezett indítványok módosító javaslatait tárgyalja a Ház.

A parlament kedden összesen tizennégy javaslat zárószavazását bonyolítja le, köztük a 2019-es költségvetést megalapozó törvénymódosításokat, valamint a választási jogszabály változtatásait.

Az Országgyűlés pénteken a jövő évi büdzsé elfogadásával zárja munkáját, továbbá ekkor alkothatnak új jogszabályokat a gyülekezési jogról és a magánélet védelméről, valamint a szabálysértési törvénybe emelhetik az életvitelszerű közterületi tartózkodás tilalmát.