Jön a Liberálisok nemzeti konzultációja

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A Magyar Liberális Párt országos konzultációt indít a Sargentini-jelentésről, hogy végre Orbán Viktor számára is kiderüljön, a magyar emberek többsége nem támogatja a Fidesz illiberális politikáját - mondta Sermer Ádám az Országgyűlési Hivatal előtt tartott, csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A Liberálisok elnökhelyettese elmondta: összegyűjtötték a Sargentini-jelentés legfontosabb állításait, hogy megkérdezzék a magyar embereket arról, egyetértenek-e az abban foglaltakkal. Sermer emlékeztetett rá: a Magyar Liberális Párt az elmúlt időszakban már többször is demonstrált a Kossuth téren azért, hogy visszakerüljön az uniós zászló a parlamentre. "A magyar emberek döntő többsége az unió tagja akar maradni, a Fidesz illiberális politikája miatt azonban akár ki is zárhatnak minket a közösségből" - emlékeztetett rá a Liberálisok politikusa.

"Az Európai Parlamentben a képviselők közel 70 százaléka egyetért abban, hogy az Orbán-kormány szembemegy az európai értékekkel és nem tartja be a jogállamra épülő demokráciák alapvető szabályait" - hangsúlyozta az ellenzéki politikus. A Liberálisok elnökhelyettese felidézte: a Fidesz a szavazatok kevesebb mint felével kapott kétharmados többséget a parlamentben, az EP igazi kétharmados döntését azonban képtelen elfogadni.

"Itt az idő, hogy valóban fontos kérdésekről konzultáljunk. Itt az idő, hogy mi, magyarok is megüzenjük Orbán Viktornak, nem kérünk a Brüsszel-ellenes háborúból, nem kérünk a magyar demokrácia lerombolásából! Nem hagyjuk, hogy a miniszterelnök a magyar emberek mögé bújjon a tények elől!" - ezzel magyarázta Sermer Ádám, hogy miért kezdeményezik a diskurzust a Sargentini-jelentésről. A párt a demonstrációval és a Sargentini-konzultációval fejezi ki, hogy a magyar emberek többsége elkötelezett az európai értékek, a jogállam, a demokrácia és a piacgazdaság iránt. "Tűzzük ki együtt az unió zászlaját a magyar Országgyűlésre!" - zárta sajtótájékoztatóját a Liberálisok képviselője.