A Jobbik-közeli Iránytű Intézet múlt héten belsős telefonos közvélemény-kutatást végzett, amelynek eredményeit sikerült megszereznie a Figyelőnek. A cég arra volt kíváncsi, hogy a választók támogatnák-e Vona Gábor pártja és a baloldal összefogását. Az eredmények szerint a jobbikos válaszadók nem hívei a nagy összeborulásnak, és nem tetszik nekik Vona Gábor iszlám iránti szimpátiája sem – írja a lap online kiadása.



A Figyelő áttanulmányozta azt a belsős jobbikos felmérést, amelyben több egyéb kérdés mellett azt kutatták, hogy a választópolgárok mennyire nyitottak a Jobbik összefogására a baloldallal. A felmérés három témakört érintett: elégedettségi felmérés, választói preferenciák a 2018-as választáson, és azt, hogy a különböző jobbikos botrányok mennyire érték el a választópolgárokat.

A kutatás eredményei elkeseríthetik a megrendelőket, ugyanis a válaszadók túlnyomó többsége (61 százaléka) nem tartja jónak, hogy Vona Gábor és a Jobbik a kelleténél közelebb került az iszlám világhoz. A mélyelemzések még negatívabb képet mutatnak a Jobbik számára: nemcsak a teljes lakosság, hanem a biztos jobbikos pártválasztók körében is kiverte a biztosítékot, hogy Vonáról korábban kiderült, szerinte az iszlám az emberiség utolsó reménye. Azok, akik az elmúlt vasárnap biztosan a Jobbikra szavaztak volna, 70 százalékban elutasítják a Jobbiknak a muszlimok felé tett közeledését, és túlnyomó többségük igaznak tartja azt az állítást, miszerint Vona Gábor a muszlimok nagy barátja. A jobbikos válaszadók csaknem fele, 46 százaléka is igaznak tartja a pártról azt az állítást, miszerint a Jobbik szimpatizál az iszlámmal.

A pártpreferenciákról szóló adatok és a Jobbiktól DK-ig megvalósuló esetleges roncskoalíció fogadtatása a Figyelő cikkében.

demokrata.hu, figyelo.hu