A Jobbik értékelése szerint Tállai András államtitkárnak semmi keresnivalója nincs a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) élén, ott egy pártpolitikától független szakemberre van szükség.

Fotó: mti, archív, illusztráció, szerk.

Az ellenzéki párt szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „Abszurdisztán” újabb szintet lépett a mezőkövesdi üzemanyagár-csökkentéssel, és Tállai András nem hivatkozhat arra, hogy magánemberként vagy a térség országgyűlési képviselőjeként járt közben, a NAV elnökeként ilyet nem tehet.
    
Mirkóczki Ádám szerint ha az államtitkár komolyan gondolja, hogy lépni kell az üzemanyagárak ügyében, akkor a jövedéki adót kellene csökkenteni, ez pedig már a kormány hatásköre. Ez mind a 106 választókerületet könnyebb helyzetbe hozná – vetette fel, megjegyezve: úgy látja, a kormány nem egységesen nézi az emberek érdekeit.
    
A szóvivőt faggatták arról, hogy párttársa, Apáti István egy 2011-es rádióinterjúban a hírek szerint azt mondta: „a Jobbikon kívül az összes párt a zsidóknak asszisztál, Magyarország az izraeliek szabad prédájává vált”. Azt felelte: a képviselő Simon Peresz volt izraeli elnök vállalhatatlan, Magyarországra sértő kijelentése ellen tiltakozott. 
    
Egy másik kérdésre közölte: soha nem beszéltek a cigányság vagy a zsidóság egységes elítéléséről, hanem adott cselekményeket, politikai eseményeket ítéltek el.
    
Mirkóczki Ádámot megkérdezték arról a parlamenti döntésről, miszerint ha egy százalékot sem ér el egy párt, vissza kell fizetnie az állami kampánytámogatást. Azt válaszolta: az élet fogja eldönteni, mennyire hatékony ez, de a teljes vagyoni felelősség már egy jó szűrő a „kamupártokkal” szemben.
    
Kérdezték arról is, hogy a Jobbik színeiben EP-képviselői mandátumot szerzett Morvai Krisztina azt mondta egy interjúban, hogy az utóbbi időszakban nincs kapcsolata a párttal. A szóvivő úgy reagált: furcsállja a kijelentést, a politikus az őszi ülésszakot megnyitó kihelyezett frakcióülésen is részt vett, ahol arról is szó esett, hogyan tudná segíteni az Európai Parlamentben a béruniós kezdeményezést.

(MTI)