Közös Európa néven mozgalmat indított a Párbeszéd európai parlamenti (EP) képviselője a minél erősebb és szélesebb ellenzéki együttműködés érdekében a májusi EP-választáson. 

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Jávor Benedek pénteken, sajtótájékoztatón elmondta: arra hívja fel az ellenzéki pártokat, hogy vitassák meg az összehangolt, közös kampány indítását és lehetőség szerinti a közös lista állítását. Társadalmi szervezetekhez, szakszervezetekhez is szólt, közös fellépést kérve. 

Szerinte ha az ellenzék szétforgácsolja erejét, azzal kizárólag a Fidesz malmára hajtja a vizet.  

A kezdeményezését támogatja Mellár Tamás, a Párbeszéd parlamenti frakciójának tagja, Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők, Andor László és Balázs Péter korábbi uniós biztosok, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, Róna Péter közgazdász, Bojár Gábor informatikai nagyvállalkozó, Holoda Attila, aki 2010 és 2014 között volt energetikáért felelős helyettes államtitkár, valamint Ámon Ada környezetvédő. 

Jávor Benedek szerint Magyarországnak az EP-választáson arról kell döntenie, hogy aktív részese kíván-e lenni egy sikeres Európa építésének, „vagy annak megfúrása Magyarország projektje”. 

Mozgósítást szorgalmazott az ellenzéki oldalon, ehhez szerinte egy hatékony Európa képét kell megfogalmazniuk, valamint azokat az alapvető célokat és értékeket, amelyek egyetértést teremtenek az ellenzéki erők között. 

Ilyen az aktív részvétel az európai integrációban, a korrupció elleni fellépés vagy a csatlakozás az uniós ügyészséghez. Ide sorolta még az európai szociális unió megerősítését, a tagállamok közötti különbségek hatékonyabb csökkentését, és egy uniós döntéshozatalt, amely nem kevesek Európáját, hanem „mindannyiunk közös Európáját” eredményezi. 

Minden magyarnak azonos jogokkal kell részt vennie közös dolgaink eldöntésében, éljenek akár Magyarországon, a környező országokban vagy dolgozzanak más uniós tagállamban – folytatta. 

A tájékoztatón jelen volt Szél Bernadett, aki szerint nem szabad hinni a populista politikusoknak, akik konfliktusokat gerjesztenek hatalmuk megőrzése érdekében. Ehelyett szerinte értékelvű politizálásra van szükség. 

Balázs Péter a cselekvés szükségességét úgy fogalmazta meg: „segíts magadon, és az EU is megsegít”.Ámon Ada szerint olyan uniós képviselőkre van szükség, akik a környezet- és klímapolitika legprogresszívebb irányát képviselik. 

Andor László, Bod Péter Ákos, Róna Péter és Mellár Tamás videóüzenetben szorgalmazták az ellenzéki együttműködést, míg Bojár Gábor levelét felolvasták.